MOSKVA

MOSKVA je jedan od nekoliko, po mnogim kriterijumima, najvažnijih gradova sveta. Prestonica je carske i moderne Rusije. Ona je veliki naučni, kulturni, politčki , privredni i turistički centar jednog dela sveta (malo je reći Rusije), riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.

Moskva liči na jedan od brojnih mozaika koji ukrašavaju foajee njenih podzemnih stanica. Ovaj grad u sebe lako prima svakojake tradicije i uticaje da bi na kraju, opet, ostao – jedinstven. Gradom dominiraju grandiozna i mahom masivna zdanja koja joj daju utisak moći i autoriteta.

Znamenitosti

Crveni trg: srce Moskve i najčešće prva destinacija svih turista. Okružuju ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov mauzolej i jedan od zidova Kremlja.

Crveni trg se prvi put u zvaničnim spisima pojavljuje u 15 veku kada je Ivan III naredio da se unište sve drvene građevine koje su okruživale Kremlj kako bi se na tom prostoru napravila pijaca. Zbog toga je prvi naziv trga bio Trgovački trg. U 16 veku je naziv trga bio Trg Svetog Trojstva po crkvi Svetog Trojstva. U Rusiji isto mesto može imati više imena. Međutim, Crveni trg je dobio ovo ime u 19 veku, ali se ovaj naziv pominje i u dokumentima iz 17 veka. Različiti vekovi su različito uticali na Crveni trg pa je zato Crveni trg danas najzanimljivija atrakcija turistima. Slika Crvenog trga će se pojaviti na većini razglednica koje ćete kupiti u Moskvi.

 

Puškinov muzej: u ovom muzeju su uglavnom izložena dela umetnika sa zapada, ali u njemu su i neke od najznačajnijih impresionističkih i postimpresionističkih kolekcija u svetu. Ali 2007. godine su ove kolekcije premeštene u aneks koji se nalazi prekoputa glavne zgrade. 

Lenjinov mauzolej: posetioci ovde mogu da prošetaju pored tela oca boljševičke revolucije Vladimira Iljiča Lenjina. Zapravo njegovo balsamovano telo je oduvek dovođeno u pitanje među turistima i istoričarima koji se pitaju da li je to zapravo Lenjin. Zanimljivo je da on nikada za života nije želeo da bilo kakva građevina bude podignuta u njegovu slavu. Ulaz je slobodan, ali snimanje nije dozvoljeno. Radno vreme: od 10h izutra do 1h posle ponoći; ponedeljkom i petkom muzej ne radi.
 

Crkva Svetog Vasilija: građena između 1555. i 1561. godine. Danas je u njoj muzej.

Kremlj: ovo jednostavno ne smete da propustite. Između ostalog, tu je čuvena dijamantska kolekcija, nekoliko predivnih crkava, baletski performansi…Vekovima je Kremlj dokaz mnogih tragičnih događaja iz ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja.  Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. U prostorijama Kremlja se nalaze mnoga umetnička dela i neprocenjivi dokazi istorije Rusije. Kula Spasskaya se smatra najlepšom i najznačajnijom u Kremlju, a možda i u celoj Moskvi. Ovu kulu je konstruisao Pietro Solari 1491. godine. Spasskaya kapija je nekada bila glavni i jedini ulaz u Kremlj. Stanovnici Moskve su posebno cenili Kremlj i smatrali ga svetom građevinom. Nekada je bilo zabranjeno konjici da jašući prolazi kroz kapiju. Više od 150 godina je jedinstveni spomenik Carsko zvono stajao na belom popločanom trgu u podnožju Kule Ivana Velikog. Velika zvona su sačuvana u moskovskom sudu u 16 i 17 veku, ali nijedno nije ostalo do danas. Topovi su oštećeni vremenom, a najčešće su ih požari uništavali. Tokom velikog požara u Moskvi 1701. godine, zvono je palo i razbilo se na komade. Carski top je najveći i najstariji top na svetu. Top je čuvan u sudu tokom vladavine sina Ivana Velikog. Pojave ovakvih građevina su predodredile budući posao većine moskovljana i najstarijeg zanata u Rusiji, a to je livničarski zanat. Top je dug 5 metara i 34 cm. U 18 veku je top bio smešten u Kremlj i na početku je stajao u dvorištu zgrade Arsenala, a posle toga na glavnoj kapiji Kremlja. Danas Carski top, smešten na nosaču, na kome se nalaze i dekorativna đulad, svako teško po 1000 kg, nalazi se ispred Katedrale Dvanaest apostola. 

 

Boljšoj teatar: trenutno se renovira, ali je u njemu i dalje moguće zauzeti mesto i uživati u predstavi. Osnivanje Boljšoj teatra je započeto 16. januara 1825. godine kada se na trgu ispred današnjeg teatra pojavila zgrada sa lukom koji je stajao na 8 lukova i na vrhu je stajala Apolonova kočija. Ovaj teatar se smatra najvećim posle milanskog tetra „La Scala“. Teatarska kompanija je postojala još pola veka pre otvaranja teatra i za inauguraciju je izvedena predstava „Trijumf muza“. Zahvaljujući vođi ove kompanije, Boljšoj teatar je izgrađen na teritoriji koja je nekada uglavnom bila preplavljena Neglinka rekom. U drugoj polovini 19 veka,  Alexis Verstovsky i Alexander Varlamov su doprineli originalnosti moskovskog teatra. Oni su formirali i program ruske opere. Na početku otvaranja su bile omiljene Glinkine opere, pa i danas svaka sezona zapocinje sa nekim komadom ovog uvaženog ruskog kompozitora.

 

Galerija Tretjakov: jedan od najboljih svetskih muzeja. Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, Galerija Tretjakov izlaže uglavnom dela ruske umetnosti. Ima najbolju kolekciju ruskih ikona. U ovoj galeriji su izložena i najbolja dela savremenih ruskih umetnika. Ako tokom odmora rešite da posetite samo jedan muzej, onda bi to svakako trebalo da bude ova galerija jer ćete u njoj sve videti. Danas zapravo postoje dva Tretjakov muzeja: jedan posvećen klasičnoj umetnosti koji se nalazi onde gde je oduvek i bila Galerija Tretjakov i Muzej umetnosti 20 veka koji je smešten u Kulturni centar prekoputa parka Gorki. 

Novodevichy manastir: ova građevina je ujedno i manastir i tvrđava. Izgrađena je početkom 16 veka i ostala je skoro netaknuta što joj daje titulu najbolje očuvanog istorijskog kompleksa u Moskvi. U blizini se nalazi i groblje koje je najpoznatije u Rusiji. Na njemu su sahranjeni ruski velikani: Anton Čehov, Nikolaj Gogolj, Konstantin Stanislavski, Boris Jeljcin…

 

Priroda Moskve je prelepa i jednistvena. Zbog toga se ovde nalazi veliki broj parkova u kojima se možete opustiti i možda napraviti piknik u prirodi. Najpoznatiji park u Moskvi je sigurno Gorki park. Ovaj park se nalazi uz reku Moskva i ispunjen je dugim stazama za šetnju, kafeima i jezercetom.Gorki park je jako popularan među Moskovljanima svih generacija. Tokom zime je popularna destinacija za klizanje na ledu a ovde se održava i takmičenje u pravljenju skulptura od leda. 

SANJA TRAVEL PONUDA

M O S K V A

5 DANA 4 NOĆENJA – AVIONOM
Polazak: 08. mart 2019.

 

PAKET ARANŽMAN : PREVOZ + TRANSFER + SMEŠTAJ + RAZGLEDANJE

Obilazak moskovskog metroa uključen u cenu

  1. DAN (08.03.2019.): BEOGRAD–MOSKVA: Sastanak putnika na aerodromu «Nikola Tesla» kod šaltera Argus Tours-a broj 703, dva sata pred predviđeno poletanje aviona. Predvidjeno poletanje aviona za Moskvu letom WZ 538 oko 14.00h (prema objavljenom letu avio kompanije). Predvidjeno sletanje u Moskvu (po lokalnom vremenu) oko 18.50h (prema objavljenom letu avio kompanije). Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.
  2. DAN (09.03.2019.)MOSKVA: Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom (bez ulaska u objekte): centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i univerzitet „Lomonosov“, Poklonaja gora…i dr….mogućnost obilaska moskovskog metroa u pratnji vodiča, nekih od najlepših stanica, bogato dekorisanih skulpturama, mozaicima, mermernim stubovima, pozlaćenim ornamentima…nalik muzejima. Slobodno vreme. Noćenje.
  3. DAN (10.03.2019.): MOSKVA: Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni program: izlet u Sergijev Posad (bivši Zagorsk , udaljen od Moskve oko 70 km) centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti, jedan od najvećih i najstarijih ruskih manastirskih kompleksa, ranija rezidencija ruskog patrijarha. Obilazak Troice Sergijeve Lavre, bisera stare arhitekture i umetnosti. Povratak u Moskvu. Slobodno vreme. Noćenje.
  4. DAN (11.03.2019.): MOSKVA: Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni program: Kremlj, najstariji deo Moskve, arhitektonsko-umetnički kompleks nenadmašne lepote. Obilazak kompleksa, Teritorije Uspenske i Arhangelske crkve, Car zvono, Car top i Oružana palata, riznica carske Rusije koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Slobodno vreme, a mi Vam preporučujemo fakultativni izlet Krstarenje rekom Moskvom, brodom restoranom “Radisson”. Slobodno vreme. Noćenje.
  5. DAN (12.03.2019.): MOSKVA-BEOGRAD: Transfer do aerodroma. Let za Beograd. Predvidjeno poletanje za Beograd letom Let WYZ 537 oko 12.00h (prema objavljenom letu avio kompanije). Predvidjeno sletanje u Beograd (po lokalnom vremenu) oko 13.00h (prema objavljenom letu avio kompanije). Sva vremena su lokalna. Kraj programa.

Ime hotela i usluga

CENA

Moskva: Hotel Sherston 3* ND

http://www.sherston.ru/english/otel/

299 EUR

USLOVI PLAĆANJA: Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke BANKE INTESA  za efektivu, na dan uplate.

ARANŽMAN OBUHVATA: Avio prevoz redovnom linijom avio kompanije Red Wings na relaciji  Beograd – Moskva – Beograd, transfere (autobusom ili mini busom u zavisnosti od veličine grupe) prema programu, smeštaj u  dvokrevetnim  ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Moskvi, obilaske i razgledanje prema programu. Asistenciju lokalnog predstavnika INO partnera na srpskom jeziku za vreme boravka na destinaciji i troškove organizacije putovanja.

ARANŽMAN NE OBUHVATA: Sve avio takse trenutno oko 48,32 € (19.46 YR, 4.48€ LG, 0.98€ RF, 16.72€ RS, 0.22€ RS, 6.46€ UH ) i YQ taksu koja trenutno iznosi 70,00 €  (Aviokompanijska doplata za gorivo zbog poskupljenja goriva. Visina iznosa doplate za gorivo zavisiće od poskupljenja cene goriva pred realizaciju leta u odnosu na ugovorenu  i ne podleže refundaciji) – koje se plaćaju u agenciji uz aranžman, koje ne plaćaju deca od 0 – 2 godine, najkasnije 10 dana pred put (plaćaju se u dinarskoj protivvrednosti – taxe su podložne promenama i ne mogu se platiti u ratama) – ukupan iznos za sve avio takse trenutno iznosi 118,32 ; medjunardno putno osiguranje, troškove fakultative koji nisu sastavni deo programa putovanja i predstavljaju zaseban ugovor zaključen sa organizatorom izleta, inostranom agencijom, individualne troškove, ekstra hotelske troškove…

FAKULTATIVNI PROGRAM

Kremlj (2 crkve, Oružana palata i teritorija) – 55 EUR (obavezna rezervacija i uplata u dinarskoj protivvrednosti  u agenciji prilikom rezervacije aranžmana zbog ograničenog broja mesta. Na na licu mesta nije moguće.)

Sergijev posad (bivši Zagorsk)  40 EUR

Dvorac Šeremetjevih 25 EUR

Krstarenje rekom Moskovom : u trajanju 2,5h 40 EUR

Obilazak moskovskog metroa 10 EUR – UKLJUČENO U PROGRAM

Tretjakovska galerija  30 EUR

U cenu fakulativnih izleta je uključeno: ulaznice, prevoz autobusom i usluge vodiča.  

Cena fakultativnih izleta zavisi od broja prijavljenih putnika (neophodan minimum od 15 putnika – a u slučaju manjeg broja prijavljenih cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, i organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate), kao i pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom ( umesto autobusom, fakulativni izleti će biti realizovani javnim prevozom. Izvršilac usluga i pomoći turistima u mestu odredišta je inopartner. Organizator izleta zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom.