UPOZNAJTE SE S RAZNOLIKIM KULTURAMA, PRELEPIM PEJZAŽIMA I BOGATOM ISTORIJOM

LONDON

London je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva i najveći grad zapadne Evrope i Evropske unije, sa više od sedam miliona stanovnika u užem gradskom jezgru. Leži na obalama reke Temze u jugoistočnoj Engleskoj. London je bučan, živopisan i energičan grad, pa opet engleski pedantan i uređen. U potpunosti opravdava svoj nadimak „glavnog grada Evrope“, a pošto je svojevremeno, na vrhuncu moći britanske imperije, smatran i glavnim gradom sveta, multikulturalnost je jedna od njegovih najupadljivijih osobina.

London je bučan, živopisan i energičan grad, pa opet engleski pedantan i uređen. U potpunosti opravdava svoj nadimak „glavnog grada Evrope“, a pošto je svojevremeno, na vrhuncu moći britanske imperije, smatran i glavnim gradom sveta, multikulturalnost je jedna od njegovih najupadljivijih osobina.

U njemu se nalaze brojne kulturno-istorijske znamenitosti kao što su zgrada Parlamenta, katedrala Sv. Pavla, Tejt galerija, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Trafalgar skver, Big ben… Takođe je bez premca po uređenosti i kvalitetu svojih bezbrojnih parkova, od kojih je Hajd park sigurno najpoznatiji.

london putovanje agencija

U Londonu nećete ostati ni bez dobre zabave, a najviše noćnih klubova, i oni koji važe za najpopularinije nalaze se u delu Soho. Šoping je takođe nezaobilazan, a London vam nudi mnoštvo tržnih centara, poznati Harods, ili Oksvord ulicu koja se smatra jednom od najužurbanijih na svetu sa preko 300 radnji.

London važi za jedan od najlepših gradova sveta i ima bezbroj mesta koja bi trebalo posetiti da bi se upoznala njegova kultura, tradicija i moderan stil života. Mnoštvo muzeja, prelepih parkova, trgova, Temza… samo su neka od mesta koja zavređuju pažnju.

Ne biste smeli da propustite kolosalnu zbirku Britanskog muzeja. Ovaj muzej „dom“ je nekih od najvrednijih zbirki antikviteta sa svih kontinenata i poseduje preko 7 miliona predmeta. Ulaz u muzej je slobodan, radno vreme je od 10.00 do 17.30 svakog dana, a utorkom i petkom oragnizuju se „open late“ ture gde neke od zbirki možete pogledati kasnije, prisustvovati predavanjima ili pogledati film. Takođe možete ručati u muzejskom restoranu ili svratiti na kafu u neki od kafića, a za one sa decom muzej je pripremio i područja za porodični piknik za vreme školskih praznika i vikendom.

london putovanje agencija

Muzej nauke – ima kolekciju od preko 300.000 predmeta, uključujući „Puffing Billy“ (najstariju očuvanu parnu lokomotivu), prvi mlazni motor, rekonstrukciju modela DNK Francisa Krika i Džejmsa Votsona, prvi prototip 10.000-godišnjeg sata, dokumentaciju prve pisaće mašine… Nedavno je otovren i IMAX 3D biskop za prikazivanje dokumentarnih filmova o nauci i prirodi. 

Muzej voštanih figura Madam Tiso – muzej je danas jedna od najvećih atrakcija Londona, sa zbirkom od preko 400 voštanih figura. Ima svoje ogranke u Las Vegasu, Njujorku, Hong Kongu i Amsterdamu. Zbirka se sastoji od poznatih kraljeva, vojskovođa, naučnika, književnika, flimskih, sportskih i muzičkih zvezda, pa sve do poznatih mafijaša i ubica. U okviru muzeja je i londonski Planetarijum koji će vas uputiti u tajne svemira. Muzej je otovren od 9.00 do 19.30, a u letnjem periodu radi sat vremena duže, do 20.30 s tim da je poslednje puštanje posetilaca unutra u 19.00 časova. Cene su informativnog karaktera, postoje i onlajn rezervacije kao i specijalne ponude o kojima se možete raspitati i proći jeftinije. U blizini muzeja je i čuvena Bejker ulica u koju je Artur Konan Dojl smestio junaka svojih detektivskih priča – Šerloka Holmsa. 

Tu su još i Istorijski muzej i Nacionalna galerija koji su vredni pažnje, a takođe ne smete zaboraviti i Tejt Modern – nacionalnu galeriju mederne umetnosti u Londonu. Galerija se nalazi na samoj obali Temze u zdanju nekadašnje elektrane koja je zatvorna 1981. Galeriju, koja je među najpopularnijima na svetu, je u periodu od njenog otvaranja u maju 2000. do kraja te godine posetilo 5,25 miliona ljudi.

london eye putovanje agencija

Preporučujemo vožnju na „London eye“ (Londonsko oko). Ovaj točak za razgledanje je najveći na svetu. Ima 32 kapsule, svaka je teška po 10 tona i može da primi 25 ljudi. Pogled će vam oduzeti dah jer ćete za samo pola sata videti preko 55 najvećih londonskih znamenitosti. Organizovane su standradne ture, noćne, sa zalaskom sunca, šampajac, privatne ture…

Nezaobilazna je šetnja Hajd parkom (ponesite kiflu ili grickalice da biste nahranili patke i labudove!), koji je prelepo uređen, a leti je i „domaćin“ muzičkih festivala.

Bakingemska palata – rezidencija kraljice Elizabete II. Nalazi se u samom centru grada u parku St. Džejms. Palata nije muzej već kraljevska rezidencija u kojoj članovi kraljevske porodice primaju goste, ali je jedno od najposećenijih turističkih mesta u Londonu. Ono što je turistima najzanimljivije je smena straže koja se odvija u letnjim mesecima svakog dana u 11.30 časova, a zimi svakog drugog. Stražari nose kompletne uniforme kraljevske garde i moraju da stoje mirno dok turisti uporno pokušavaju da im izmame osmeh ili po koju reč.

Trafalgar skver i Pikadili trg –Trafalgar skver nalazi se u centru Londona, u samom srcu i jedan je od najpoznatijih trgova Velike Britanije kao i celog sveta. U sredini se nalazi velelepna fontana koju „čuvaju“ četiri kamena lava. Na trgu se odvijaju razna okupljanja, a poznat je i po tome što je omiljeno mesto golubova.

london putovanje agencija

Pikadili trg je takođe jedno od poznatijih obeležja Londona. Posebno je poznat po video prikazima i neonskim natpisima postavljenim na uglu zgrade na severnoj strani, kao i po spomen-fontani „Shaftesbury“ i kipu strelca popularno zvanog Eros. Okružen je sa nekoliko zgrada, uključujući i London paviljon i pozorište.

Šekspirov Globe – Zamislite kako je izgledalo prvo izvođenje Hamleta ili Romea i Julije? U Globu možete doživeti ovo iskustvo. Osnovan od pionirskog američkog glumca i redatelja Sema Vanamejkera, Shakespeare’s Globe je jedinstveni međunarodni resurs posvećen istraživanju Šekspirovih dela, pozorišne kuće itd… kroz povezivanje sredstava rada i obrazovanja. Zajedno, Globe Theatre Company, Shakespeare’s Globe izložba i Globe obrazovanje pružaju dodatno iskustvo i međunarodno razumevanje Šekspira u izvođenju.

Vestministerka palata – ili House of Parlamanet izgrađena je pre 1000 godina i 400 godina bila je rezidencija britaskih kraljeva, ali je u 19. veku pretrpela požar koji je samo Westminister Hall preživeo. Parlament je otvoren za sve domaće i strane posetioce – možete prisustvovati raspravama i gledati odbore, obilaziti zgradu ili se uspeti na poznati toranj sa satom i videti Big Ben.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE ARANŽMAN

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.