BOGATA ISTORIJA, IZVANREDNA KULTURA I NEODOLJIVA GASTRONOMIJA

GRADOVI ITALIJE

Italija, zemlja bogate istorije, izvanredne kulture i neodoljive gastronomije, poziva vas da istražite njene prelepe gradove. Posetite čarobni Rim, gde se antička istorija prepliće sa urbanim šarmom, ili se uputite u Firencu, kolevku renesanse i dom nekih od najvećih umetničkih dela. Ne propustite venecijanske kanale i romantičnu atmosferu Venecije, dok vas Napoli očekuje sa svojom izvrsnom kuhinjom i živahnošću. Italijanski gradovi nude nezaboravna iskustva za sva čula, garantujući da ćete se zaljubiti u svaki trenutak proveden u ovoj predivnoj zemlji. Dobrodošli u Italiju!

UPOZNAJTE SE S RAZNOLIKIM KULTURAMA, PRELEPIM PEJZAŽIMA I BOGATOM ISTORIJOM

ITALIJA - FRANCUSKA - ŠPANIJA

Otkrijte čarobni svet Italije, Francuske i Španije na nezaboravnom putovanju autobusom! Upoznajte se s raznolikim kulturama, prelepim pejzažima i bogatom istorijom ovih evropskih dragulja. Posetite očaravajuće gradove poput Rima, Pariza i Barselone, gde vas očekuju čuvene znamenitosti, sjajni muzeji i neodoljivi gastronomski užici. Uživajte u romantičnim obilascima Toskane, Provansa i Andaluzije, dok istražujete slikovite sela i vinograde. Na ovom putovanju, doživite najlepše aspekte Mediterana i upustite se u avanturu koja će vas zauvek obogatiti. Rezervišite svoje mesto već danas i stvorite uspomene za ceo život!

U PRIPREMI

SPOMENIK SVETSKE BAŠTINE UNESKO-A

VENECIJA

Venecija  (“Kraljica Jadrana“, „Nevesta mora“, „Grad mostova“, „Grad vode“) ili već kako god je zvali, izgrađena  na 118 malih ostrva u laguni , sa kanalima umesto ulica, sa nizom crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji predstavljaju jedinstven urbani sklop –  jednostavno je  grad koji morate videti i doživeti u svoj njegovoj intrigantnosti. Zbog svega toga Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKO-a.

Venecija  (“Kraljica Jadrana“, „Nevesta mora“, „Grad mostova“, „Grad vode“) ili već kako god je zvali, izgrađena  na 118 malih ostrva u laguni , sa kanalima umesto ulica, sa nizom crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji predstavljaju jedinstven urbani sklop –  jednostavno je  grad koji morate videti i doživeti u svoj njegovoj intrigantnosti. Zbog svega toga Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKO-a.

Znamenitosti

Bazilika sv. Marka dominantna je građevina na istoimenom trgu. Svakako spada među najlepše i najzanimljivije svetske crkve, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom.
Bazilika je izgrađena još početkom IX veka, a otada je mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i menjana.

Prema davnoj priči, mala kapela je počela da se gradi 829. godine u čast sv. Marka, čije su ostatke iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Telo su preneli u bačvi s usoljenim svinjskim mesom, kako bi prošli pokraj muslimanskih stražara. Navedeni događaj prikazan je na jednom od mozaika na ulazu u baziliku.
U X veku usledili su nemiri usmereni protiv nepopularnog dužda Pietra Candiana IV., kada je kapelica spaljena. Ali ubrzo je i obnovljena, da bi u XI veku dobila oblik sličan današnjem.

Most Rialto (Ponte di Rialto) jedna je od glavnih znamenitosti Venecije, a među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale, upravo je on najpoznatiji i najznačajniji.
Na tom mestu postojao je pontonski most još od kraja XII veka, a ubrzo je bio zamenjen drvenom verzijom. Usledilo je nekoliko ‘novih’ drvenih verzija, da bi se u XVI veku javila ideja o kamenom mostu. Izgradnja je trajala tri godine, od 1588. do 1591., a graditelj je imao vrlo prikladno ime – Antonio da Ponte (Antonijo od Mosta). Da bi dobio posao izgradnje mosta, on je morao pobediti velike arhitekte poput Palladia, Sansovina, čak i Michelangela. Nakon što je most sagrađen, neki arhitekti su tvrdili da se most u takvom obliku ne može održati i da će se srušiti, u čemu ih je vreme opovrgnulo.

venecija putovanje aranzman

Rialto je vekovima bio jedini način da pređete Canal Grande pešice, sve dok sredinom XIX veka nije sagrađen Ponte dell’Accademia. I danas su tek četiri mosta na Canal Grandeu, s time da je najnoviji, Ponte della Costituzione, dovršen nedavne 2008. godine.

Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije od njih. Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se onde poljubili za zalaska sunca. Istina je, ipak, ponešto drukčija i tužnija.
Kad brodom prilazite Veneciji, mnoge građevine vam zaokupljaju pažnju, a Santa Maria della Salute jedna je od upečatljivih vizura. Onako smeštena na mestu gde se Canal Grande stapa sa zalivom sv. Marka, dočekuje putnike i kao da im na najbolji način svedoči o raskoši Venecije, jer ako vas ovakav prizor čeka na samom dolasku, što li se tek skriva u Gradu?!

NAJROMANTIČNIJA REGIJA ITALIJE

TOSKANA

TOSKANA je jedna od najromantičnijih regija Italije. Idealna je turistička destinacija za ljubitelje umetnosti koji pri tom vole da uživaju i u sporom ritmu countryside i vinskog turizma. Brežuljci pod vinogradima uobičajeni su pejzaž ove regije; gde god da krenete, sa obe strane puta prostiru se nepregledni vinogradi, tako da je odmah jasno zbog čega je Toskana jedna od najpopularnijih vinskih regija na svetu.

 

TOSKANA je jedna od najromantičnijih regija Italije. Idealna je turistička destinacija za ljubitelje umetnosti koji pri tom vole da uživaju i u sporom ritmu countryside i vinskog turizma. Brežuljci pod vinogradima uobičajeni su pejzaž ove regije; gde god da krenete, sa obe strane puta prostiru se nepregledni vinogradi, tako da je odmah jasno zbog čega je Toskana jedna od najpopularnijih vinskih regija na svetu. Osim jako duge tradicije, koja seže još u doba Starog Rima, Toskana je čuvena i po nekoliko svetski priznatih vinskih oblasti – Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano. Inače, više od 80% proizvodnje u Toskani čine crvena vina, po kojima je ona i postala slavna, a glavna sorta je sangiovese, koja se javlja u različitim lokalnim verzijama.

toskana putovanje aranzman

Obiđite neke od najlepših gradova Toskane. Doživite remek dela Mikelanđela, Leonarda, Donatela, Makijavelija u Firenci, čuveni centralni trg gde se održava „palio“- trka konja u Sijeni, poznate tornjeve u San Điminjanu, čuveni gradić Luku….

Grad umetnosti Firenca, nalazi se u Toskani, na obali reke Arno, i nezaobilazna je destinacija za sve one koji žele da osete duh renesanse. Tokom XIV i XV veka; Firenca je bila centar evropske kulture i umetnosti, a duh prošlosti se i danas može osetiti na gradskim ulicama i u galerijama.
Kada se uđe u Firencu prvo što upada u oči je velinčanstvena katerdrala Duomo  nalazi se u samom centru grada. Katedrala je posvećena Bogorodici, a njen zvonik Kampanile osmislio je Đoto „otac renesanse“ : Temelj joj je u obliku cveta pa se zato zove i „Santa Marija del Fjore“. Sa vrha katedrale pruža se fenomenalan pogled na ceo grad. Glavni gradski trg, Pjaca dela Sinjori ili Trg vlasti, jedan je od najlepših trgova na svetu, a na njemu se nalazi Stara gradska kuća, Palaco Vekio.

toskana putovanje aranzman

Bolonja– smestena na raskrsnici između severa i juga na prelazu iz severne ka središnjoj Italiji, Bolonja je uvek bila strateski dobro pozicionirana. Zato i ne čudi što spada u jedne od većih gradova Italije sa 380 000 stanovnika je sedma po veličini. Glavni je grad istoimenog okruga i pokrajine Emilije-Romanje, a najpoznatija je po najstarijem univerzitetskom centru u Evropi, Bolonjskom univerzitetu.
Pored najstarijeg univerziteta, Bolonja je i veliko industrijsko sedište prehrambene, ponaročito industrije testenina po kojima je Italija i italijanska kuhinja prepoznatljiva(čuveni sos za spagete Bolonjeze) i elektronske industrije.

Krivi toranj u Pizi – jedan od najprepoznatljivijih italijanskih simbola 

toskana putovanje aranzman

Katedrala, toranj, najveća krstionica u Italiji i fontane jednostavno ostavljaju bez reči; takvu arhitekturu teško ćete videti na bilo kom drugom mestu, pogotovo ako uzmete u obzir to da je najveći deo tih dela izgrađen u 12. ili 13. veku, u vreme prosperiteta, kad je Piza bila uz rame s Đenovom i Firencom. Sam Krivi toranj, koji je u stvari zvonik Katedrale, građen je skoro dva veka. Ima sedam spratova i isto toliko crkvenih zvona. Pošto se celo ovo područje nalazi na tlu koje je veoma nepogodno za takvu gradnju, počeo je da tone i nikad nije postao uspravan, kako je prvobitno bio zamišljen.

FATALNI VEČNI GRAD

RIM

RIMfatalni „večni grad“ je poseban po mnogo čemu. Krasi ga bogata istorijska prošlost puna uspona i padova, zamršenih priča i još neobičnijih raspleta sa najmanjom državom na svetu gde se mnogo puta krojila sudbina sveta. Rim je grad mode, glamura, otmenosti, nasmejanih ljudi i upečatljivih prizora. Za potpuno “rimski” doživljaj obavezan je espresso,  pasta i novčić za sreću bačen preko desnog ramena u Fontanu di Trevi. Zbog svoje izuzetno prijatne umereno-mediteranske klime, atraktivan je tokom cele godine.

Napulj  – „Videti Napulj i umreti“ čuvena je izreka koja se pripisuje velikom nemačkom piscu Geteu, kojom je hteo da dočara lepotu grada na jugu Italije.
Napulj je prema broju stanovnika treći po redu grad na „Čizmi“, odmah posle Rima i Milana.
Ovo je grad bogate gastronomije i još bogatije istorije. Nekoliko manje poznatih a vrlo zanimljivih činjenica o Napulju:

1. Napulj je star najmanje 2.800 godina. Pre tačno toliko, na njegovom mestu osnovana je grčka kolonija Partenopa.
2. Današnji italijanski naziv Napoli potiče od grčke reči Neapolis što u prevodu znači „novi grad“.
3. Istorijski centar grada sa 1.700 hektara najveći je istorijski centar nekog evropskog grada. UNESCO ga je odavno stavio na svoju listu.

napulj putovanje aranzman

4. Pica Margarita ime je dobila po kraljici Margariti, koja je grad posetila 1889. godine i poželela da proba neki napuljski specijalitet. Na Margariti su vidljive boje italijanske zastave – zelenu daje bosiljak, sir (mocarela) belu, a sos od paradajza crvenu.
5. Prva piceria na svetu, Antica Pizzeria Port’Alba otvorena je 1830. godine u Napulju.
6. Napulj je bio deo Rimskog carstva, ali po smrti poslednjeg cara Romula Avgusta, grad je prešao u ruke Varvara.
7. Napulj možemo nazvati i gradom crkava, s obzirom na to da se na njegovom području nalazi 448 bogomolja.
9. U gradu se nalaze tri dvorca: Castel Sant’Elmo, Castel dell’Ovo i najpoznatiji Castel Nuovo.
10. Grad je kroz istoriju bio pod vlašću Španaca, Austrijanaca i Burbona, a tek je 1860. postao i do danas ostao deo Italije.
11. Žičara u Napulju jedna je od najdužih svetskih linija, a godišnje preveze više od 10 miliona ljudi.
12. U blizini grada nalazi se aktivni vulkan Vezuv, ispod kog živi 600 hiljada ljudi. U slučaju jake erupcije, većina njih ne bi preživela.

napulj putovanje aranzman
13. Nekoliko kilometara dalje, nalazi se Pompeja, grad koji je stradao u erupciji Vezuva 79. godine pre Hrista. Danas je turistička atrakcija.

Tivoli , istorijski gradu u oblasti Lacio najpoznatijem po Villi d’Este – palati sa očaravajućim baštama, fontanama i ruševinama srednjevekovne Ville Adriana…

Vatikan , izgradnja danas najpoznatijeg svetskog muzeja, započeta je u vreme Pape Julija II u XVI veku. Najpoznatiji deo je svakako, Sikstinska Kapela. Kapela je oslikana radovima Botičelija, Perudjina… Godine 1511. Mikelandjelo Buonaroti, oslikava tavanicu sa motivima iz Starog zaveta i iznad oltara fresku Strašni Sud. Iz Kapele put vodi u unutrašnjost najveće crkve na svetu, posvećene Sv. Petru, gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Unutar crkve se nalazi i čuvena Pijeta, delo Mikelandjela. Poseta se završava na grandioznom trgu ispred crkve, koji je osmislio i svojim skulpturama ukrasio, kontraverzni Bernini. 

PRIVREDNI, MODNI I MEDIJSKI CENTAR ITALIJE

MILANO

Milano – drugi po veličini grad u Italiji, glavni je grad regije Lombardije. Za Milano se smatra da je privredni, modni i medijski centar Italije. Katedrala, svojom gotičkom arhitekturom privlači turiste iz celog sveta. Posetite prelepe trgove, živopisne restorane i najmodernije radnje visoke mode.

Milano – drugi po veličini grad u Italiji, glavni je grad regije Lombardije. Za Milano se smatra da je privredni, modni i medijski centar Italije. Katedrala, svojom gotičkom arhitekturom privlači turiste iz celog sveta. Posetite prelepe trgove, živopisne restorane i najmodernije radnje visoke mode.

Zbog svoje pozicije u centru grada, Duomo katedrala je obično prva stanica na većini tura kroz Milano. Svojom raskošnosti, belom fasadom i veličinom, svakog posetioca koji prvi put stoji na trgu Piazza del Duomo ostavlja bez daha. Sigurni smo da ćete biti zaslepljeni lepotom katedrale, ali pravo oduševljenje nastaje tek kada se popnete na njen krov. Do vrha katedrale možete ići stepenicama ili liftom, i tek tada možete na pravi način uživati u pogledu na centar Milana, ali i iz mnogo veće blizine videti raskoš neverovatnih gotskih figura kojima je katedrala ukrašena.

Teatar  Skala je jedna od vodećih operskih kuća i balet teatara u svetu. Teatar se nalazi na trgu Skala, u samom centru grada a brojni turisti ga mogu videti odmah po izlasku iz prelepe galerije Vitorio Emanuele II koja trg Skala povezuje sa trgom Duomo. Pored teatra posetioci mogu posetiti muzej teatra Skale u kom su izloženi kostimi iz brojnih opera i baleta, scenografske skice, maske, pisma kompozitora, portrete velikih umetnika koji su nastupali u Skali i muzičke instrumente.
Milano je pre Skale imao veliki teatar (Teatro Regio Ducale) koji je stradao u pozaru 25. februara 1776. godine. Novi teatar Skala je izgrađen na tlu crkve Santa Maria alla Scala nakon što je crkva srušena, zbog čega teatar i nosi ime alla Scala. Teatar je zvanično otvoren 1778. godine kada je izvedena lirska opera “Priznata Evropa” (L’Europa riconosciuta) Antonija Salierija.

NAJVEĆE OSTRVO MEDITERANA

SICILIJA

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika, oseća se na svakom koraku. Ono što ćete sigurno primetiti je uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što svakog turistu vraća u vreme kada je polovinom 8. veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, pod nazivom Velika Grčka. Sicilija je danas deo Republike Italije.

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika, oseća se na svakom koraku. Ono što ćete sigurno primetiti je uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što svakog turistu vraća u vreme kada je polovinom 8. veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, pod nazivom Velika Grčka. Sicilija je danas deo Republike Italije.

Skrivene rajske plaže, sunčano vreme tokom gotovo čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova, oduševiće svakog posetioca. Najlepše plaže na Siciliji su :  San Vito La Kapo, Lido di Mortelle ,Porto Empedokle , Đardini Naksos ,Čefalo (Cefalu), Lido Mazzar  i mnoge druge koje možete naći po manjim mestima na obali Sicilije.

Pored klasičnih morskih aktivnosti, mnogo toga možete obići na ovom ostrvu, a najznačajniji gradovi na Siciliji su Palermo kao glavni grad, Katania i Sirakuza koji i predstavljaju središte kulturnog života. Jednim od fakultativnih izleta možete posetiti Palermo i obližnji Monreale u kom se nalazi velelpna monrealska Katedrala sa mozaicima iz 12. veka koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Palermo je glavni grad Sicilije, koji je izgrađen u 8. veku p.n.e. I broji nešto preko 1.2 miliona stanovnika, a koji sam po sebi poseduje brojne znamenitosti. Poznat je kao središte Sicilije i važno uporište italijanske mafije. Kao najznačajnija luka, Palermo je postao prvi kosmopolitski grad, u kome su živeli najrazličitiji narodi, za šta je pravi primer i Katedrala u Palermu, koja je tri puta menjala svoju namenu, od paganskog normanskog hrama, postala je arapska džamija, da bi konačno dobila namenu hrišćanske crkve u jedanaestom veku. Sama šetnja Palermom je svojevrsan užitak kojim možete sebi priuštiti prolazak ulicom Vittorio Emanuele, posetu palate Normana, kao i priliku da osetite duh Palerma na trgu Kuatro kanti, Trgu sramote (Piazza Vergogna) itd.

SICILIJA TAORMINA PUTOVANJE

Brojni su zanimljivi fakultativni izleti na Siciliji koje možete ostvariti tokom letovanja, pa tako možete posetiti gradić Taormina i čuveno selo koje je inspirisalo Kopolu pri snimanju „Kuma“. Ovim izletom odlazi se i u posetu antičkom grčko – rimskom pozorištu iz 3. veka pre nove ere.
Sirakuza i Katanija kao još dva kulturna centra na Siciliji, pružaju mnogo toga za obilazak. Katanija je biser na Jonskom moru, koji je opstao uprskos najrazličitijim katastrofama koje su ga mogle zadesiti, od bombardovanja, preko piratskih napada, pa do razaranja usled najveće erupcije vulkana Etna, 1669. godine. Uprkos svemu ovome u Kataniji možete videte brojne značajne antičke lokalitete i znamenitosti, poput Hironovog oltaraostataka grčkog pozorišta i rimskog amfiteatra itd. Slično je i u baroknoj Sirakuzi u kojoj možete posetiti velelepnu Katedralu, sagrađenu na temeljima grčkog hrama posvećenog boginji Atini, zatim ostatke Apolonovog hrama i još mnogo toga.

Svašta možete videti pri poseti Siciliji, ali ono što se nikada ne može istinski opisati, i što se večno nosi sa sobom jesu ukusi i mirisi i sveukupan gastronomski doživljaj Sicilije. Te je s’ toga obavezno kušanje tradicionalnih sicilijanskih jela, koje možete probati u brojnim restoranima duž cele obale ili u nekim od pomenutih gradova, pa tako i fakultativnim izletom na zapad ostrva, u gradiće Marsala i Erice, gde možete degustirati nadaleko poznato dezertno vino Marsala, kao i druga vina u nekom od vinskih podruma.

BISER JUŽNE ITALIJE

SORENTO

Sorento, prelepi biser južne Italije, smešten na slikovitoj obali Amalfi, pruža nezaboravno iskustvo za svakog posetioca. Ovaj čarobni grad očaraće vas svojom raskošnom prirodom, bogatom kulturom i autentičnim italijanskim šarmom. Sa svojom idealnom lokacijom, Sorento predstavlja savršenu bazu za istraživanje obližnjih atrakcija kao što su Pompeja, ostrvo Kapri i čuvena Amalfitanska obala.

Uživajte u šetnjama kaldrmisanim ulicama starog grada, gde vas očekuju istorijske znamenitosti poput katedrale Sv. Filipa i Jakova i samostana Sv. Franje. Posetite Muzej Koralja, koji očarava svojom zbirkom rukotvorina od koralja i kameja, te odaje počast lokalnoj umetnosti i tradiciji.

Sorento je takođe poznat po svojim terasastim vrtovima prepunim limunovih i narandžinih drveća. Nemojte propustiti priliku da probate čuveni limoncello, liker od limuna, koji je simbol ovog podneblja. Grad nudi i brojne autentične restorane i kafane, gde možete uživati u svežoj morskoj hrani, tradicionalnim pastama i vrhunskim vinima.

Obala Sorenta pruža spektakularan pogled na Tirensko more i Vezuv, nudeći posetiocima prelepe plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more. Ljubitelji avanture mogu se upustiti u razne aktivnosti, poput jedrenja, ronjenja ili planinarenja po prelepim stazama koje vode do slikovitih sela.

sorento italija putovanje

Sorento je savršeno mesto za sve one koji žele doživeti istinsku esenciju Italije. Neka vas očara njegova istorija, gastronomija i prirodne lepote, i stvorite nezaboravne uspomene u ovom predivnom gradu.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE ARANŽMAN

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.