KATALONSKA KRALJICA - VELIČANSTVENI GRAD, IZUZETNE LEPOTE I AUTENTIČNOSTI

BARSELONA

Barselona – “katalonska kraljica”. Veličanstveni grad, izuzetne lepote i autentičnosti, živi 24 sata dnevno. Prošetajte glavnom gradskom “štraftom” – Las Ramblas, zastanite pored živopisne ljudske statue ili nekog od mnogobrojnih uličnih slikara, krivudajte uskim ulicama Gotske četvrti, uživajte razgledajući izloge čuvenih modnih kuća u Paseo de Gracia, između dva Gaudijeva remek-dela: kuća Batljo i Pedrera, ostanite bez daha pred njegovom ekscentričnom katedralom Sagrada Familia i jedinstvenim parkom Guelj, posetite muzeje sa delima slikara koji čine sveto trojstvo katalonske umetnosti: Huan Miro, Salvador Dali, Pablo Pikaso, ili čuveni Nou Kamp ako ste strastveni navijač…

Sagrada Familija (La Sagrada Familia)

Sagrada Familija (španski: La Sagrada Familia – Sveta porodica), remek – delo Antonija Gaudija, prema istraživanjima španskih novina za 2004. godinu, jedno je od najposećenijih turističkih atrakcija, ne samo u Barseloni, već i u čitavoj Španiji. Reljefno i živopisno zdanje, očaravajuće lepote i veličine, koje je još uvek u izgradnji, nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine. Ko je jednom stajao pred ovim velelepnim zdanjem, zna za svu njegovu opijajuću moć.

Da li je tajna u reljefnosti, veličini ili je magija kojom odiše skrivena u hrišćanskom nasleđu i motivima koje je genijalni umetnik umeo da  stvori? Kako god bilo, jasno je da je ova rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu Gaudijevo ključno delo na čijem  je projektu radio 40 godina. Radovi na spoljašnjosti još uvek su u toku, a unutrašnjost je završena 2010. godine. O Gaudijevom genijalnom projektu govori i činjenica da se završetak radova  predviđa oko 2030. godine – teško je u delo sprovesti zamisao umetnika do kraja, a dekorativnost realizovati onako kako je predvideo.

Svako ko je jednom stajao ispred ove fascinante bazilike zna da je nemoguće ostati ravnodušan i da nijedna slika nije u stanju da dočara doživljaj koji vas obuzima dok stojite pred ovim veličanstvenim delom. Magija  je nezaobilazna u oku i srcu posmatrača ovog velelepnog zdanja.

Park Guelj

barselona aranzman agencija putovanje

Jos jedno arhitektonsko genijalno delo Antonija Gaudija koje je takođe pod zaštitom Uneska jeste park Guelj. U Barseloni je mnogo toga bajkovito, ali čini se da su jarke boje i neobičan kitnjast stil po kome je poznat ovaj čudesni park, nešto najbajkovitije što se u gradu može videti. Vizuelno moćan, čudesno šarolik, park Guelj, još jedan veliki arhitektonski Gaudijev projekat na kom je radio u periodu od 1900. do 1914. godine za svog mecenu grofa Euzebija de Guelja koji je finansirao izgradnju i po kom je dobio ime, nalazi se na brdu El Karmel. Odavde se pruža veličanstven pogled na Barselonu.

Magična fontana

Da li ste čuli za fontanu koja peva i pleše? Najprepoznatljiviji simbol grada, nezaobilazan i očaravajući deo Barselone jeste ova čarobna fontana koja menja boje i „pleše“ u ritmu najpoznatijih svetskih melodija, kao što su melodije iz filma KumTitanik, Gospodar prstenova, ali može se čuti i srpska melodija Lane moje Željka Joksimovića. Fontana je osvetljena najrazličitijim bojama, a vodoskoci su različiti i plešu –podižu se i spuštaju u ritmu muzike.

barselona aranzman agencija putovanje

La Rambla

Nezaobilazna ulica svakog posetioca Barselone! Najpoznatija i najomiljenija ulica među turistima smeštena je između glavnog trga i spomenika Kristoforu Kolumbu. Čuveni španski pesnik Federiko Garsija Lorka govorio je za ovu ulicu da je ona jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja. Uvek živa, puna ljudi, široka pešačka zona sa drvoredom dočekaće vas pesmom koja odzvanja iz usta vedrih uličnih pevača, a šarenoliki kostimi u koje su obučeni žongleri i ljudi statue, kao i mimičari i glumci,nešto je po čemu ćete je sasvim sigurno upamtiti. U svako doba dana La Rambla je prepuna ljudi, te će vas šetnja ovom najpoznatijom ulicom u Barseloni očarati kosmopolitskim duhom.

Kamp Nou

Najveći i najpopularniji evropski stadion Kamp Nou otvoren je 1954. godine, a 1982. je renoviran za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu. Može da primi skoro 100 000 gledalaca, a planirana je i nova rekonstrukcija i proširenje kapaciteta. U okviru ovog velelepnog stadiona nalazi se  i sportski muzej u kom možete videti salu sa peharima i mnogobrojnim trofejima FK Barselona, mnogo fotografija iz bogate istorije kluba. Ovo je najposećeniji muzej u gradu koji godišnje poseti preko milion turista! Za posetioce je naročito zanimljivo fotografisanje sa figurama koje su u prirodnoj ljudskoj veličini, a koje su napravljene uverljivo sa likovima najpoznatijih igrača Barselone.

barselona aranzman agencija putovanje

Muzej Fudbalskog kluba Barselona je najposećeniji muzej u gradu.

Monžuik

Ono što je Kalemegdan za Beograd, sasvim sigurno je Monžuik za Barselonu. Monžuik je brdo (Montjuïc – Jevrejsko brdo)Barseloni sa kog se pruža veličanstven pogled na gradSređeno je za potrebe važnog svetskog događaja – Svetsku izložbu 1929.godine. Glavna atrakcija Monžuika je žičara sa koje se možete spustiti do grada, a vožnja istom pruža najbolji pogled na Barselonu iz vazduha.

Barseloneta

Palme i more, peščana plaža i mediteranska klima još jedan su od razloga dolaska velikog broja turista u Barselonu. U ovom gradu niste samo u prilici da doživite bogatstvo kulture i istorije, već i prostranstvo i lepotu mora. Barseloneta plaža se nalazi veoma blizu centra grada, svega je nekoliko kilometara udaljena od Ramble, a omiljena je plaža, pogotovo među mladima. Pruža veliki broj atrakcija, a oko nje se nalazi mnogo ugostiteljskih objekata. Duga je nekoliko kilometara.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE ARANŽMAN

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.