ITALIJA LETO 2024

ITALIJA

Italija, smeštena na južnom delu evropskog kontinenta, predstavlja zemlju bogatu umetnošću, muzikom i modom. Ovaj predivan mediteranski dragulj odiše posebnim šarmom koji ga čini nezaboravnim, te ga morate doživeti posetom tokom letnjih ili zimskih odmora. Geografski gledano, Italija se deli na Severni, Centralni i Južni deo, uključujući i prelepa ostrva koja krase njene obale.

NAJPOPULARNIJE LETOVALIŠTE NA OBALI JADRANSKOGMORA U ITALIJI

RIMINI

Rimini je verovatno najpopularnije odmaralište na italijanskoj obali Jadranskog mora. Smešten u pokrajini Emilija-Romanja, Rimini je glavni grad istoimenog okruga. Na površini od 135 km2, koliko ovaj „Mali Rim“ zauzima, svoje mesto „pod suncem“ pronašlo je oko 140.000 stanovnika.

Kroz grad protiču dve reke, Marečija i Auza, koje se ulivaju u more. To je jedini grad pokrajine koji je smešten na moru, ali i najveći grad na zapadnoj obali Jadrana.

O broju turista koji dolaze u Rimini, suvišno je govoriti, jer ovo letovalište posećuju turisti iz celog sveta. Podjednako ga posećuju i Italijani, i to zbog sunca i mora, ali i odlične hrane i dobre atmosfere. Centar grada je otvoren čitave godine, sa dobrim restoranima, radnjama i kulturnim dešavanjima. Rimini pruža izvanredne mogućnosti za porodični odmor, ali i provod, sve u zavisnosti od interesovanja.

Rimini  je jedno od najpopularnijih letovališta u Evropi. Proteže se duž predivno plavog Jadranskog mora, poznato je kao prestonica italijanskih letovališta i noćnog provoda. Ima predivnu peščanu plažu dugačku oko 15km koja je odlično uređena. Na šetalištu pored mora se nalazi mnoštvo prodavnica, restorana, barova i diskoteka, a okolini Riminija je mnogo zabavnih i vodenih parkova u kojima je zagarantovan dobar provod. Odlično je pozicioniran, pa je tokom letovanja moguće obići prelepe italijanske gradove – Ravenu, Bolonju, Firencu, kao i minijaturnu državu – San Marino. Rimini je podeljen na nekoliko delova (svi se nalaze na istoj plaži): Marina – centar Riminija, San Giuliano – udaljen je od centra Riminija oko 1 km, Bellariva – udaljen je od centra Riminija oko 3 km, Marebello – udaljen od centra Riminija oko 5 km, Rivazzura – udaljena je od centra Riminija oko 6 km, Miramare – udaljen je od centra Riminija oko 7 km i Riccione – udaljen je od centra Riminija oko 12 km. Svi ovi delovi Riminija su povezani sa centrom gradskom prevozom.

RIMINI LETOVANJE AGENCIJA ITALIJA
KILOMETARSKE PLAŽE PREPUNE BAROVA I RESTORANA

LIDO DI JESOLO

Lido di Jesolo su kilometrima duge plaže mesta Jesolo, koje uglavnom živi od turizma. Nalazi se na severoistoku Italije, blizu Venecije, sa izlazom na Jadransko more.
Kilometarske plaže i noćna zabava privlače svakog leta hiljade turista. U potpunosti fokusiran na turizam, Lido di Jesolo je veoma drugačiji od drugih italijanskih gradova. Njegove radnje i usluge su prilagođene posetiocima, što stvara nestvarnu atmosferu. Sve je veoma čisto, bezbedno i dobro organizovano. Tu su službe za hitnu pomoć, spasioci, ležaljke i tuševi, snek-barovi, poslastičarnice, mini golf. Grad se proteže uz plažu, a u njemu postoji samo jedna glavna ulica, sa restoranima i kafićima. 

Letovalište koje je poznato po širokoj peščanoj plaži koja se proteže 15 km duž celog mesta. Ovo je idealno mesto za odmor gde možete kombinovati kupanje, provod i šoping…Brojni su barovi, klubovi, restorani, prodavnice, sportski i zabavni tereni. Lido di Jesolo je savršen izbor za one koji žele da obogate svoj odmor obilaskom „čarobne“ Venecije i „romantične“ Verone.

Postoji nekoliko aktivnosti i predstava namenjenih porodicama sa decom, poput akvarijuma i izložbi ajkula. Brodić po imenu „Džoli Rodžer“ krstari po obali i nudi piratsku plovidbu za celu orodicu na „najluđem ratnom jedrenjaku na svetu“. Decu bi mogla zanimati poseta Akvalandiji, velikom zabavnom akva-parku na zapadnom kraju grada. Pored ovog parka se nalazi jedan od mnogih terena za mini-golf gde možete uzimati časove.

LIDO DI JESOLO ITALIJA
JEDNO OD NAJVEĆIH OSTRVA MEDITERANA

SICILIJA

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika, oseća se na svakom koraku. Ono što ćete sigurno primetiti je uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što svakog turistu vraća u vreme kada je polovinom 8. veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, pod nazivom Velika Grčka. Sicilija je danas deo Republike Italije.

Skrivene rajske plaže, sunčano vreme tokom gotovo čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova, oduševiće svakog posetioca. Najlepše plaže na Siciliji su :  San Vito La Kapo, Lido di Mortelle ,Porto Empedokle , Đardini Naksos ,Čefalo (Cefalu), Lido Mazzar  i mnoge druge koje možete naći po manjim mestima na obali Sicilije.

Pored klasičnih morskih aktivnosti, mnogo toga možete obići na ovom ostrvu, a najznačajniji gradovi na Siciliji su Palermo kao glavni grad, Katania i Sirakuza koji i predstavljaju središte kulturnog života. Jednim od fakultativnih izleta možete posetiti Palermo i obližnji Monreale u kom se nalazi velelpna monrealska Katedrala sa mozaicima iz 12. veka koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Palermo je glavni grad Sicilije, koji je izgrađen u 8. veku p.n.e. I broji nešto preko 1.2 miliona stanovnika, a koji sam po sebi poseduje brojne znamenitosti.

ITALIJA SICILIJA LETOVanje

Poznat je kao središte Sicilije i važno uporište italijanske mafije. Kao najznačajnija luka, Palermo je postao prvi kosmopolitski grad, u kome su živeli najrazličitiji narodi, za šta je pravi primer i Katedrala u Palermu, koja je tri puta menjala svoju namenu, od paganskog normanskog hrama, postala je arapska džamija, da bi konačno dobila namenu hrišćanske crkve u jedanaestom veku. Sama šetnja Palermom je svojevrsan užitak kojim možete sebi priuštiti prolazak ulicom Vittorio Emanuele, posetu palate Normana, kao i priliku da osetite duh Palerma na trgu Kuatro kanti, Trgu sramote (Piazza Vergogna) itd.

Brojni su zanimljivi fakultativni izleti na Siciliji koje možete ostvariti tokom letovanja, pa tako možete posetiti gradić Taormina i čuveno selo koje je inspirisalo Kopolu pri snimanju „Kuma“. Ovim izletom odlazi se i u posetu antičkom grčko – rimskom pozorištu iz 3. veka pre nove ere.
Sirakuza i Katanija kao još dva kulturna centra na Siciliji, pružaju mnogo toga za obilazak. Katanija je biser na Jonskom moru, koji je opstao uprskos najrazličitijim katastrofama koje su ga mogle zadesiti, od bombardovanja, preko piratskih napada, pa do razaranja usled najveće erupcije vulkana Etna, 1669. godine. Uprkos svemu ovome u Kataniji možete videte brojne značajne antičke lokalitete i znamenitosti, poput Hironovog oltaraostataka grčkog pozorišta i rimskog amfiteatra itd. Slično je i u baroknoj Sirakuzi u kojoj možete posetiti velelepnu Katedralu, sagrađenu na temeljima grčkog hrama posvećenog boginji Atini, zatim ostatke Apolonovog hrama i još mnogo toga.

ITALIJA SICILIJA LETOVanje

Svašta možete videti pri poseti Siciliji, ali ono što se nikada ne može istinski opisati, i što se večno nosi sa sobom jesu ukusi i mirisi i sveukupan gastronomski doživljaj Sicilije. Te je s’ toga obavezno kušanje tradicionalnih sicilijanskih jela, koje možete probati u brojnim restoranima duž cele obale ili u nekim od pomenutih gradova, pa tako i fakultativnim izletom na zapad ostrva, u gradiće Marsala i Erice, gde možete degustirati nadaleko poznato dezertno vino Marsala, kao i druga vina u nekom od vinskih podruma.

 

NAJBOLJE CENE ARANŽMANA ZA LETOVANJE NA SICILIJI

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU ZA SICILIJU