KALITEA LETO 2024.

KALITEA

Kalitea je malo, moderno i lepo mesto. Udaljena je 90km od Soluna i 50km od Poligirosa, administrativnog centra Kasandre. Kalitea ima oko 500 stanovnika tokom zime, a njeno ime u prevodu znači dobar pogled.

Do Kalitee se stiže relativno lako, jer je vožnja uglavnom auto-putem, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Budući da se kroz celu Srbiju, sve do Preševa vozite auto-putem, a kroz Makedoniju vozite manje od dva sata, relativno brzo se stiže do Republike Grčke. Prolazi se kroz industrijsku zonu Soluna, prate se znakovi za Halkidiki, Kasandru. Prolazi se isključenje za Nea Mudaniju, a put vodi do Nea Potidee, gde se prelazi na Kasandru, odakle ima još 20-ak kilometara do samog centra Kalitee.

Kalitea je vrlo atraktivan gradić na Halkidikuju, na istočnoj strani poluostvra Kasandra.

Istorija kaže da je ova regija dobila ime po Kasandrosu, kralju Makedonije još u drevnim vremenima. Čitavo poluostrvo ima veoma bogato nasleđe, koje datira još iz starogrčkog i vizantijskog perioda. Dužina poluostrva Kasandra iznosi nešto preko 50 kilometara, dok je široko samo 10-ak kilometara. Najviši delovi poluostrva imaju visinu oko 400m, a središnji deo je bogat plantažama maslina i vinogradima. Kalitea kao jedno od lepših letovališta na ovom poluostrvu, svake godine privlači hiljade turista. Okružena je šumom i zelenilom, a posebno se ističe prelepo, tirkizno more i plaža sa sitnim peskom i dugačkim plićakom, pogodna za porodice sa malom decom. Ima takođe i dovoljan broj prodavnica prehrambene robe, poslastičarnice, taverne, restorane brze hrane, ali i suvenirnice i butike, smeštene uglavnom u pešačkoj zoni.

Na ovim prostorima je otkriven drevni hram, posvećen Dionisu i Nimfi (8 vek pre n.e.), kao i Veliki hram posvećen Amon Zevsu (5 vek pre n.e.), koji pripadaju klasičnoj grčkoj i helenističkoj epohi.

U 4. veku pre nove ere, u doba trijumfa hrišćanstva, paganski hramovi i sveto mesto Amona Zevsa su bili uništeni, a kasnije na njihovom mestu su sagrađene hrišćanske bazilike. Kaliteu su izgradile grčke izbeglice koje su se doselile sa prostora Male Azije 1922. godine.

VELIKI IZBOR SMEŠTAJNIH JEDINICA

KALITEA ARANŽMANI

VILA
AVA LUXURY

VILA
ANNA STUDIOS

VILA
PANAGIOTA