IZLETI PO SRBIJI

SOMBOR I APATIN

U severozapadnom delu pitome bačke ravnice, na površini od 1.178 kvadratnih kilometara, nalazi se Sombor, s jednim gradskim i 15 seoskih naselja. Zapadne strane grada Sombora zapljuskuju vode Dunava deleći je od Hrvatske, na istoku je Telečka visoravan, na severu se graniči sa Mađarskom, a na jugu je otvorena prema unutrašnjosti Srbije. Prosečna nadmorska visina somborskog atara je samo 90 m.

Sombor se nalazi 60 km jugozapadno od Subotice, 100 km severozapadno od Novog Sada, 175 km severozapadno od Beograda.Uz ime grada Sombora stoji epitet najzelenijeg grada u zemlji, čime se žitelji Sombora veoma ponose.Grad se ponosi svojim stablima bođoša, lipe, kestene ,platana, tise,a ima i ginko, tulipanovac, sekvoju smeštenim u drvoredima, četiri parka i dve šumice.

Kulturno-istorijske znamenitosti u Somboru su : Pašina kula – Ova kula jedini je trag nekadašnje coborsentmihaljske trđave i poslednji je svedok turskog boravka u Somboru. To je najstarije sačuvano gradsko zdanje, a njen današnji izgled potiče s kraja 16. i početka 17. veka.  Crkva Svetog velikomučenika Georgija – Izgradnja ove crkve počela je 1759. godine, a crkveni toranj izgrađen je 1791. i tada je crkva dobila svoj konačan izgled, karakteriše je mešavina stilova neoklasicizma i rokokoa. Crkva Presvetog Trojstva ili Stara katolička crkva – Ova crkva nalazi se preko puta Pašine kule, a njena izgradnja počela je 1717. i trajala je sve do 1719. godine. Gradska kuća, koju su Somborci nazivali i Varoška kuća ili Magistrat, predstavlja centralni arhitektonski simbol grada. 

Apatin, jedan od najlepših gradova Vojvodine, nalazi se u njenom severozapadnom delu, u Zapadnoj Bačkoj, na levoj obali Dunava.Apatin je poznat kao centar ribarstva, a njegova polja, šume i močvare, idealno su mesto i za biciklizam. Na ovom području, Dunav je stvorio i nekoliko prelepih plaža za kupanje i sportove na vodi.

izleti po srbiji sombor apatin

U Apatinu se nalazi najveća, ali i najstarija, srpska pivara, Apatinska pivara. To je pivara sa najvećim procentom tržišnog učešća u Srbiji, a u ovoj pivari pored popularnog Jelen piva, proizvodi se i Apatinsko pivo, Pils-light, Beck’s, Nikšićko pivo. Kapaciteti Pivare iznose preko 3.000.000 hl piva i 200.000 hl bezalkoholnih pića godišnje. Pivara je sagrađena 1756. godine.

Predivni hram Sabor Svetih Apostola – ovaj hram nalazi se na obali Dunava, izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu od apatinske silikatne opeke, i u potpunosti čuva duh stare srpske tradicije.

Ono što posebno dominira ovim gradom jeste Gradska kuća. Ova građevina sagrađena je u secesijskom stilu u periodu od 1907. do 1909. godine.

Bronzana statua boginje Nike, boginje trijumfa i pobede, zaštitni je znak grada Apatina. Ova statua visoka je 8 metara i rad je poznatog srpskog vajara Dragana Radenovića, a nalazi se na marini.

Banja Junaković nalazi se 4 km od Apatina i nudi rehabilitacione zdravstvene usluge, organizovanje seminara, organizovani oporavak radnika i penzionera i smeštaj lovaca. Kompleks spoljnih bazena, tereni za mali fudbal, rukomet i tenis, atletska staza, zatvoreni bazeni, saune itd. nude pravi odmor sportistima, ali i onima kojima je potreban mali odmor i predah. U ovoj banji gradi se i akva-park za koji se veruje da će biti najveći akva-park na Balkanu.