IZLETI PO SRBIJI

PRIJEPOLJE I UVAC

Prijepolje se nalazi u Zlatiborskom okrugu, na ušću reke Mileševke u Lim, u podnožju planine Jadovnik.Prijepolje se prvi put pominje 1332. godine i to baš pod tim imenom. Činio je deo Raške i bio je jedan od središnjih delova Nemanjićke države. Sve do 1912. godine na ovim prostorima nalazili su se Turci. Za vreme Drugog svetskog rata, ovde se vodila tzv. Prijepoljska bitka.

Na teritoriji opštine Prijepolje nalazi se jedan od značajnijih srpskih manastira – Manastir Mileševa. Ovaj manastir datira iz 13. veka i zadužbina je kralja Vladislava, koji je ovde i sahranjen. U 15. veku, ovaj manastir bio je sedište Mileševske mitropolije, a u 16. veku ovde se nalazila štamparija. Manastir je zidan u raškom stilu, po uzoru na Studenicu i Žiču. Freske koje se nalaze u manastiru potiču iz 13. veka, a najpoznatija je freska „Beli anđeo“. To je najsjajnija freska u galeriji srednjovekovnog freskoslikarstva. Sada je ovaj manastir sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve.

PRIJEPOLJE IZLET SRBIJA

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ – Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim uklještenim meandrima. Takođe, ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa, predivne ptice koja je gotovo izumrla.Reka Uvac je najduža pritoka Lima. Izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. Obzirom na to da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Obale klisure reke Uvac krase šume omorike, breze, brojne livade, proplanci…Beloglavi sup je simbol kanjona reke Uvac. Pre dvadeset godina ova retka vrsta je bila pred izumiranjem. Tada je u kanjonu boravilo svega 7 jedinki beloglavog supa. Osnivanjem fonda za zaštitu beloglavog supa, omogućeno je postavljanje hranilišta.Ova zaslepljujuća lepota zaista ostavlja bez daha. Pogled u visinu usmerava ka ovim letećim božanstvima, koja nas podsećaju na potrebu da ovakva mesta ostanu baš onakva kakva su sada. Kanjon reke Uvac za svakog ljubitelja prirode nudi po nešto. Bilo da se radi o ribolovu, planinarenju, kampovanju ili biciklizmu, kanjon Uvca je jedna od top turističkih atrakcija Srbije.