IZLETI PO SRBIJI

PALIĆ - SUBOTICA

Subotica je najseverniji grad Republike Srbije.Ovaj grad nalazi se u Panonskoj niziji, ima dugu tradiciju i bogato kulturno nasleđe. Zahvaljujući svom položaju i vrlo dobrim žiteljima, vremenom je postalo najznačajniji administrativno-upravni, industrijski, saobraćajni, trgovački i kulturni centar u severnoj Bačkoj. A s obzirom na to da je Palićko jezero udaljeno samo 7 km od Subotice, zajedno čine i dobar turističko-rekreativni centar.

subotica palić izlet po srbiji

Na glavnom gradskom trgu nalazi se  Gradska kuća. Ovaj prelepi objekat izgrađen je u periodu od 1908. do 1912. Monumentalno dekorativna kompozicija zgrade predstavlja spoj arhitekture i umetničkih zanata, a motivi dekoracije i ornamenti inspirisani su tradicionalnim elementima narodne mađarske umetnosti koju čine listovi, cvetovi lala, paunova perja, srca…Dominira najužim centrom grada, a svojom lepotom mami i oduzima dah. Velelepno zdanje je izgrađeno u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakoba. Danas su u njoj svoje mesto našli gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici i banke. U neposrednoj blizini Gradske kuće nalazi se Franjevačka crkva koja je svoj današnji izgled dobila 1901. i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromantike.

Istočno od franjevačke crkve je još 1730. podignuta pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koja je doživela mnogobrojne adaptacije i promene, da bi u osnovi sačuvala tradicionalni barokni tip. Krećući se prema zapadu, nailazimo na tornjeve Katedrale sv.Tereze Avilske, baroknu crkvu iz 1779.god.

SUbotica palić izlet

Ritam tornjeva upotpunjuje kupola Sinagoge, izgrađena 1903. jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Kontrast tornjevima su plava i zelena fontana u žolnai keramici koje okružuju Gradsku kuću. U njenoj blizini se nalazi i Gradska biblioteka, prepoznatljhva po Atlantima koji nose barokni balkon. Na istom trgu nalazi se i pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije iz 1853., prepoznatljivo po šest klasicističkih, korintskih, stubova (trenutno se adaptira).

Šetajući korzom, ređaju se palate različitih stilova iz XIX i XX veka. Živopisnom ornamentikom, izdvaja se fasada nekadašnje štedionice u zgradi br. 4. Na stotinak koraka od Gradske kuće, smešten je jedan od najlepših secesijski objekata grada – palata Rajhl gde se na jedinstven način prožima arhitektura, skupoceni materijali i razigrana forma umetničkih zanata.

subotica palić izlet po srbiji

Sve znamenitosti Subotice objedinjuje pod vedrim nebom pešačka zona u kojoj su smešteni elegantni butici i prijatni kafići koji svojim duhom starih vremena pozivaju turiste.

Palićko jezero je udaljeno 8 kilometara od Subotice, i predstavlja turistički biser Vojvodine.

Vodotoranj
Predstava pauna, na koji Vodotoranj oblikom podseća, je ranohrišćanski simbol vaskrsenja. On je izabran da predstavlja novi početak buduće banje.

Velika terasa
Projektovana kao višenamenski objekat i danas je zadržala sličnu funkciju. Na spratu se nalazila raskošna Balska dvorana. U prizemlju su bili restorani i poslastičarnica.

Ženski štrand
U vreme kad je štrand podignut važili su drugačiji društveni standardi. Žene su tada morale da se skrivaju od upitnih pogleda prolaznika dok su se kupale u jezeru.

Muzički paviljon
Najmanji secesijski objekat – Muzički paviljon, korišćen je i još uvek se koristi kao mesto za promenadne koncerte.

Spomen česma
Spomen česma podignuta je u čast završetka gradnje secesijskih građevina na Paliću i ona je tačka fokusa na kom nam se završava pogled kad od Vodotornja krenemo ka jezeru.

Palićke vaze
Dve velike plave vaze od Žolnai keramike sa likom Vodenog boga koje stoje ispred dva hotela u Velikom parku, stigle su 1910. godine kao poklon vlasnika pečujske fabrike keramike Žolnai Paliću i Subotici.

ZOO vrt – Ova predivna oaza faune i flore, osnovana davne 1949. godine, smeštena je nadomak Palićkog jezera.Osim što u njemu živi više desetina vrsta životinja iz gotovo svih krajeva sveta, Zoo vrt Palić predstavlja pravi mali raj i za ljubitelje neobičnih biljnih vrsta: njegova botanička bašta sadrži više od 270 vrsta drveća, cveća i ukrasnih biljaka, koje ulepšavaju životni prostor ptica, medveda, krokodila, lavova i drugih stanovnika vrta.

ČELAREVO – KULPIN – FANTAST  - SOKOLAC

PLAN IZLETA SUBOTICA I PALIĆ

SECESIJA I SALAŠI 

PALIĆ I SUBOTICA- ŽIVOPISNA MEŠAVINA NARODA I KULTURA

Program putovanja : 

Polazak u jutanjim satima,  

Vožnja  u pravcu Subotice. Po dolasku u Suboticušetnja gradom i poseta Gradskoj kući koja je sagrađena u stilu Secesije, obilazak velelepne sinagoge i palate Rajhl, 

Nastavak putovanja do jezera  Palić.

Po dolasku sledi šetnja  i  obilazak jednog od naših najlepših jezera, simbol Palića je upravo njegov park i Vodotoranj koji dominira 

( Mogućnost ručka Vila Viktorija – uz doplatu .) 

Povratak u večernjim satima. 

Kraj programa.

Cena uključuje:

 – Prevoz autobusom turističke klase klima,audio video oprema,

–  Usluge vodiča  pratioca grupe,

– Ulaznicu za Gradsku kuću u Subotici

–  troškove  organizacije izleta

Cena ne uključuje:

 – Ručak 

 Plaćanje na  rate  do puta.

Kalkulacija rađena na bazi 45 plativih putnika.