IZLETI PO SRBIJI

DVORAC KULPIN

U mestu Kulpin nalazi se istoimeni dvorac. Istorijski podaci govore da su objekti građeni za plemićku porordicu Stratimirović krajem XVIII i početkom XIX veka. Marija Terezija je 1745. godine ovoj porodici poklonila posed za njihove zasluge u borbi protiv Turaka na strani Austrije.Porodica Stratimirović je bila vlasnik poseda oko 120 godina. Krajem XIX veka posed prelazi u vlasništvo porodice Dunđerski, koji su bili su vlasnici do 1945 godine kada je imanje nacionalizovano. Stilski i vremenski oba dvorca pripadaju epohi klasicizma. Veliki dvorac je dobio današnji izgled prilikom restauracije 1912 godine, dok je manji dvorac tzv. Stari dvorac prizemna zgrada istog stila.

dvorac kuplin srbija izlet

Dvorac se vezuje za plavokosu lepoticu, neostvarenu ljubav velikog srpskog pesnika Laze Kostića, Lenku Dunđerski.

Nesrećna ljubav Lenke i Laze – Čest gost na dvorcu bio je i Laza Kostić koji je boraveći u dvorcu napisao najlepšu ljubavnu pesmu „Santa Maria della salute“. Pesmu je posvetio Lenki Dunđerski u koju je bio nesrećno zaljubljen zbog velike razlike u godinama, a kasnije i njene prerane smrti u dvadeset i šestoj godini života.

dvorac kuplin srbija izlet

Ljubavna priča Lenke Dunđerski i Laze Kostića je zauvek neispričana priča. Opevana u briljantnoj „Santa Maria della Salute“ ova pesma je ostala simbol ljubavi do današnjih dana.

dvorac kuplin srbija izlet
ČELAREVO – KULPIN – FANTAST  - SOKOLAC

PLAN IZLETA DVORAC KULPIN

TRAGOM LJUBAVI Laze Kostića i Lenke Dunđerski

 ČELAREVO – KULPIN – FANTAST  – SOKOLAC

 “DVORCI U KOJIMA BAJKA JOŠ UVEK TRAJE „

 Pođite tragom nesuđene ljubavi mlade Jelene, odmila nazvanom Lenka Dunđerski i jednog od najvećih srpskih lirika, Laze Kostića. Posetite rodno mesto pesnika, dvorce porodice Dunđerski – Čelarevo, u kojem su se upoznali i Kulpin. Saznajte kako je čast bila jača od želje, kome je pisao pisma nesrećni pesnik i molio za pomoć i kakav je epilog ova nesrećna ljubav imala. Tek nakon ovog putovanja, moći ćete da razumete u potpunosti reči pesme “Santa Maria della Salute”.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak iz Batajnice u 8 časova (tačno mesto polaska biće poznato 2 dana pred putovanje). Vožnja  do Čelareva. Obilazak dvorca porodice Dunđerski BEZEREDI u kojem je Laza upoznao Lenku. Od kraja 19. veka pa do Prvog Svetskog rata bio je stecište uglednih i značajnih političkih i kulturnih ličnosti toga doba. Između ostalih dvorac su posećivali Nikola Tesla, Paja Jovanović, Stevan Todorović i dr. ( obilazak samo spolja jer dvorac nije otvoren za posete )

Još jedan dvorac porodice Dunđerski bio je i Kulpin, kojeg je od porodice Stratimirović otkupio veleposednik Lazar Dunđerski (dvorac Jagodići  u kome je snimljena serija „Sva ta ravnica“). Obilazak kaštela i Poljoprivrednog muzeja u pratnji lokalnog vodiča.  U momentu naše posete biće izložba slika carke porodice Romanovi, )

Odlazak u Bečej I poseta Dvorca Fantast – sagradio ga je Bogdan Dunđerski , pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja XIX I početka XX veka, ovde se pored dvorca nalazi ergela, kapela gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel I park sa jezerom, slobodno vreme za ručak- doplata na licu mesta , kafu I predah u prirodi,

Odlazak za Novi  Bečej I poseta spolja dvorca Sokolac –  Dvorac Sokolac je miraz Lazarove ćerke Emilije Ivanović , Legenda kaže, da je Lazar Dunđerski bio dobar kockar, ali da je jednog dana izgubio na kartama I dvorac I ceo imanje oko njega, protivnik Lazara je ponudio da bi ako želi , mogao da povrati sve ,samo jednim pucnjem iz pištolja, kako je Lazar bio dobar lovac pogodio je bez problema jabuku na glavi svoje supruge I povratio celo imaje bez novca, dvorac nije otvoren za posete u lošem je stanju ali se može videti spolja, u ovom dvorca je Lenka dunđerski provela svoje poslednje dane života.

Povratak kući u popodnevnim satima.

Kraj programa.

Aranžman ne obuhvata :

– prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji

– Individualne troškove 

– obilasci prema program         

– ulaznica za dvorac Kulpin , dvorac Fantast

– troškove organizacije putovanja

Aranžman obuhvata: 

– usluge vodiča

–  Ručak dvorac Fantast