POSETITE GRAD SUNCA I PLATANA

TREBINJE

Trebinje – grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Srpske, udaljen od Dubrovnika samo 27 km, a od Herceg Novog 45 km. Za Trebinje se kaže da je to grad sunca i platana, a smatra se jednim od najlepših gradova u BIH. Trebinje krase očuvani stari grad i palate mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom lepotom, a ujedno to je i grad čuvenog pesnika Jovana Dučića. U samom gradu se nalazi nekoliko pravoslavnih hramova, od kojih su najpoznatiji manastir Tvrdoš – posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi uz samu reku oko četiri kilometra nizvodno od Trebinja, u selu Tvrdošima. Prema narodnom predanju, manastir je osnovao Sveti car Konstantin i majka Jelena. 

Jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira i jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Danas je sedište Zahumsko-hercegovačke episkopije. Smatra se da manastir potiče sa početka XVI vijeka.  Hercegovačka Gračanica, crkva Presvete Bogorodice – je verna kopija manastira Gračanica na Kosovu.Sagrađena je 2000. na brdu Crkvina iznad Trebinja, sa željom da izvrši testament čuvenog trebinjskog pesnika Jovana Dučića.Njegovi posmrtni ostaci preneti su iz Sjedinjenih Američkih Država i sahranjeni u kriptu ovog hrama. Spomen kompleks čine crkva Presvete Bogorodice sa zvonikom, vladičanski dvor, biblioteka, amfiteatar, galerija, salon za bankete, česma i letnja bašta.

 

Hram se može videti sa svake tačke u Trebinju i to je najljepša sakralna građevina u celoj Istočnoj Hercegovini. Sa brda Crkvina pruža se prelep pogled na celi grad.

Najznačajnije kulturno dešavanje u toku godine su Dučićeve večeri poezije. Ovom prilikom u gradu se okupe najznačajnije ličnosti sveta poezije iz regiona. Piscu najboljeg dela iz prethodne godine se dodeljuje Dučićeva nagrada.

Tu je i Festival festivala. To je smotra pobjednika sa svih festivala amaterskih pozorišta u regionu. Veoma značajna ustanova za grad je Muzej Hercegovine. U ovom objektu mogu se vidjeti raznovrsne postavke, od prikaza načina života u Istočnoj Hercegovini, do slika poznatih autora. Ovde se osim izložbi priređuju i promocije i muzički programi.

Grad ima i Dom omladine često sastajalište mladih, Dom kulture i Srednju muzičku školu. Trebinje je posle rata postalo studentski grad. U gradu danas postoje tri fakulteta.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.