TEMIŠVAR

Grad Temišvar je treći najveći grad u Rumuniji i glavni grad okruga Tamiš, ima oko 320.000 stanovnika, a u svojoj široj površini čak oko 450.000. Površina grada je 130,5 kvadratnih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 89 metara. Grad se nalazi na obalama reke Begej i predstavlja ekonomski, univerzitetski i kulturni centar zapadne Rumunije.

Prvi zapisi o Temišvaru iz 1212. godine se vezuju za antičku Rimsku tvrđavu poznatu kao Castrum Regium Themes. Od tada, područje današnjeg Temišvara je bilo pod uticajem različitih kultura. Do XIII veka je bio pod uticajem Rimljana, nakon čega ovo područje osvajaju i uništavaju Tatari. U 1552. godini, Temišvar pada pod upravu Otomanske imperije. Tek 1718. godine celokupan region Banata, pa i Temišvar pada pod upravu Habzburške monarhije. 1918. godine srpske trupe su osvojile Temišvar i nakon toga se grad vraća Rumuniji. U tom periodu najveći deo stanovništva čine Srbi, a masovno se doseljavaju Nemci i Mađari. Od tada u gradu nije bilo značajnih događanja, čak ni u Drugom Svetskom ratu, kada je pretrpeo manja oštećenja. Nakon rata doseljava se značajan broj Rumuna, koji od tada postaju i većinsko stanovništvo. 1989. godine, Temišvar je bio mesto početka Rumunske revolucije u kojoj je srušen režim komunističkog diktatora Nikolae Čaučeskua.

Nacionalna valuta Rumunije je lev (RON) i ona se koristi za sva plaćanja. U gradskim centrima prodavci prihvataju bankarske platne kartice. Razmenu valuta možete obaviti u menjačnicama ili bankama. Menjačnice se nalaze na benzinskim stanicama, u tržnim centrima, centralnim gradskim ulicama.

Zvanični službeni jezik u Rumuniji i Temišvaru je rumunski. Zbog specifičnosti Temišvara i broja Srba u ovom gradu koristi se i srpski jezik, ali u ograničenim krugovima. Rumuni generalno jako slabo ili uopšte ne govore engleski jezik, tako da je ponekad jako teško sporazumeti se sa njima.

Temišvar ima veliki broj znamenitosti, i to uglavnom istorijske znamenitosti, koje je i teško pobrojati obzirom da grad ima istoriju dugu gotovo ceo jedan milenijum, o čemu svedoče brojni muzeji u Temišvaru.
Okosnicu znamenitosti Temišvara čine tri glavna gradska trga: Trg UjedinjenjaTrg Pobede i Trg Slobode.

Temišvar se naziva i Grad parkova. U njemu se nalazi veliki broj manjih parkova u centralnim delovima grada, koji predstavljaju sklonište od gradske vreve i saobraćajne buke na ulicama. Najlepši park Temišvara je Botanički park, a od ostalih popularnijih parkova se izdvajaju Centralni park, Park Ruža i Dečiji park.

U Temišvaru postoji i nekoliko verskih objekata, hramova, crkava i katedrala. To je odraz delovanja različitih kultura na ovim prostorima, ali i etničke raznolikosti koja je karakterisala ovaj grad vekovima. Najznačajnija za nas je Srpska pravoslavna saborna crkva, a od ostalih značajnih se izdvajaju Katolički Dom, Rumunska mitropolitska pravoslavna katedrala i Manastir Notrdamskih sestara.

Od ostalih istorijskih znamenitosti Temišvara izdvajaju se Barokna palata, koja je u istoriji bila sedište Srpske Vojvodine i Dvorac Hunjadi Janoša (Sibinjanin Janka). Na glavnim trgovima grada se nalaze brojne istorijske znamenitosti – dvorovi, stare administrativne uprave, zgrade različitih vojnih i kulturnih institucija i sl.

Kulturne znamenitosti i institucije grada su Rumunska Temišvarska opera i Nacionalni teatar u Temišvaru, koji rade u zgradi popularnog naziva „Palata kulture“, Muzej Banata i Memorijal Revolucije.

PLAN IZLETA

TEMIŠVAR JEDNODNEVNI IZLET SA RUČKOM / POLAZAK BATAJNICA, BANOVCI, STARA PAZOVA

 

Polazak autobusa u 06H.  Vožnja preko Pančeva i Vršca, gde je predviđena kraća pauza. Dolazak na granični prelaz Vatin / Moravita, posle carinskih i pasoških kontrola  nastavak vožnje do Temišvara. Po dolasku, obilazak grada: Saborna Crkva  srpske pravoslavne crkve posvećena Sv. Đorđu (sagrađena 1748 god. i u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janica iz Arada), Vladičanski dom, Trg Ujedinjenja, Trg Slobode sa zgradom Garde i starom Gradskom Kućom. Nastavak šetnje do drugog gradskog trga Trg Pobede sa  najstarijom gradskom zgradom – dvorac Huniazilor ( podignut u XV veku po naredbi Vojvode od Transilvanije Iancu de Hunadoar – u našoj istoriji poznat kao Sibinjanin Janko) koji je danas muzej Banata, gde se na jednom kraju nalazi zgrada Opere i nacionalnog teatra ( koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku) a na drugom katedralni hram Banatske mitropolije rumunske pravoslavne crkve, a između njih je najmlađi gradski trg, izduženog oblika sa nizom gradskih palata iz zadnjih decenja Austrougarske ( rađenih u stilu akademizma i secesije ) vladavine  i statuom vučice koja doji Romula i Rema ( poklon grada Rima 1926 god.). Slobodno vreme u centru grada. Odlazak na ručak u restoran „Karađorđe“. Individualniodlazak u „Iulius Mall“, jedan od najvećih tržnih centara u ovom delu Evrope. http://www.iuliusmall.com/en/timisoara. Slobodno vreme do polaska za Srbiju. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima, oko ponoći.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI :  2.000,00 RSD sa ručkom

 (CENA BEZ RUČKA : 1.600,00

CENA ZA DECU DO 12 GODINA :  1.200,00 DIN sa ručkom, bez ručka 1.000,00)             

 CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 – prevoz turističkim autobusom ( AC,dvd )

 – razgledanje Temišvara na srpskom jeziku

 –  vodič na srpskom jeziku

 – ručak u restoranu ,,Karađorđe,, (supa, bečka šnicla, pekarski krompir, sezonska salata, hleb, pita od jabuka)

 – troškove organizacaije i vođenje puta

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: 

– lične troškove putnika
– obavezno putno zdrastveno osiguranje  WIENER  130 ,00 DIN, deca osiguranje 65,00 din

NAČIN  PLAĆANJA: Plaćanje u dve jednake mesečne rate do polaska.

OSIGURANJE: Mogućnost pribavljanja međunarodnog putnog osiguranja  SAVA ili Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd, u agenciji.

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian