SEGEDIN

Osnovne informacije o Segedinu

Segedin se nalazi u južnom delu Mađarske, na mestu gde se Mureš uliva u Tisu. Smatra se da naziv Segedin potiče od reči szög, koja na mađarskom jeziku označava ugao. Razlog je taj što Tisa prolazi kroz grad praveći ugao. Sa druge strane,  veruje se i da vodi poreklo od mađarske reči sziget, koja označava ostrvo. Glavni grad ove županije je Čongrad. Zauzima površinu od oko 280 km² i naseljava ga oko 162.000 stanovnika. S obzirom da se nalazi u središnjem delu Panonske nizije, Segedin je bogat vodom i poznat je po velikom broju sunčanih dana u godini. Klima je kontinentalna pri čemu su leta vruća a zime hladne sa malom količinom padavina.Službeni jezik je mađarski, dok je valuta mađarska forinta, pri čemu 1 evro vredi oko 300 mađarskih forinti.

Atrakcije u Segedinu

Gradska kuća – Nalazi se na trgu Sečenji. Izgrađena je u neobaroknom stilu pod upravom dvojice arhitekata Ištvana Vedresa i Janoša Švorca. To je zapravo jedna žuta zgrada, koja je okružena stražarnicama, na kojima zvona zone nakon svakih 15 minuta. Zahvaljujući Mostu uzdaha, Gradska kuća je povezana sa Gradskom skupštinom.

Trg Sečenji – Ovo je jedan od najvećih trgova u ovom delu Evrope. U okviru njega, nalazi se veliki broj statua, koje reprezentuju bogatu kulturu Segedina.  Na trgu se nalazi statua Ištvana Sečenja, koji je izrađena od belog mermera i statua od bronze Pala Vašarhelija. 

Katedrala – Gradnja je započeta 1913. godine od strane Ernesta Ferka na mestu gde se ranije nalazila crkva Svetog Dimitrija. Završena je nakon 17 godina sa visinom od 54 m sa kulama, koje su visoke oko 90 m. U crkvi se nalaze treće najveće orgulje u Evropi.

Trg Arad – Na njemu se nalazi statua posvećena Ferencu Rakociju II i spom ploča-kolona Soreg bitke. Turisti na ovom trgu mogu videti i Kapiju heroja posvećenu stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu. 

Srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli – Građena je u periodu od 1773. do 1781. godine. Osveštana je za prenošenje moštiju Svetog Nikole. U njoj se nalaze mnogobrojne ikone iz raznih delova sveta kao što su Crna Madona iz Egipta ili Bogorodica iz Sirije. Najstarija ikona u ovoj crkvi je ruska ikona pod nazivom Nerukotvoreni obraz Isusa Hrista iz 17. veka. 

PLAN IZLETA

SHOPPING-JEDNODNEVNI IZLET

Termin: 12 Decembar 2018

Polazak u 06.00h iz Batajnice . Vožnja auto-putem do Subotice. 

Dolazak u Segedin oko 11.00h.

Slobodno vreme za kupovinu u trajanju od 4 sata u velikim poznatim tržnim centrima: Arkad, Auchan (bivša Cora), Metro.

Nakon kupovine odlazak  do centra Segedina sa vodičem. Razgledanje i upoznavanje sa gradom u pratnji vodiča:

Glavni (Sečenji ) Trg, Zavetna crkva, Srpska Pravoslavna crkva…

Slobodno vreme za individualne aktivnosti u u centru.

Predviđeno vreme za polazak u Batajnicu  između 18h i 19h.

Dolazak u Batajnicu u kasnim večernjim satima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI : 15 EUR

PLAĆANJE JE U DINARIMA PO PRODAJNOM KURSU ZA EFEKTIVU ERSTE BANKE

 POLAZAK IZ BATAJNICE, BANOVACA, STARE PAZOVE

             

  CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 – prevoz turističkim autobusom ( AC, dvd )

– razgledanje Segedina sa vodičem na  srpskom jeziku

 – vodič na srpskom jeziku

 – troškove organizacije i vođenje puta

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: 

 – individualne troškove putnika
  – putno zdravstveno osiguranje  WIENER (do 17 god -180 din, od 18 do 70 god-260 din, od 71 do 83 god-540 din)

NAČIN  PLAĆANJA: Gotovinski isplaćeno 7 dana pre putovanja

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian