GRAD OKRUŽEN PLANINAMA

SARAJEVO

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 688,354 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celoga sveta.

Sarajevo je relativno mali grad u poređenju sa velikim, svetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, istorijski i prirodni izgled, poznatije od nekih većih svetskih gradova. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, čime je otpočeo Prvi svjetski rat.

ZNAMENITOSTI  SARAJEVA

Baščaršija

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala za perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.

Miljacka

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini, reka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode – Vrelo Bosne, omiljeno izletište Sarajlija.

sarajevo izxaleti agencija

Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora, dok viši delovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih planina leže na prosečnoj nadmorskoj visini od 900 metara nad morem. Grad okružuju olimpijske planine koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

Verski objekti

Urbanu sliku grada krase sakralni objekti četiri najvažnije svetske konfesije. Brojne džamije, crkve, katedrala, sinagoga, kao i ostali značajni verski objekti nalaze se u samom centru grada Sarajeva, smeštene tek stotinjak metara jedne od drugih.

Sarajevo ima jaku turističku industriju i Lonli Planet je gradu dao 43. mesto na spisku najboljih gradova u svetu u 2006. godini. Sportski turizam koristi postrojenja od olimpijskih igara iz 1984, posebno skijaška sredstva na obližnim planinama Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Trebevića i Treskavice. Preko 600 godina istorije Sarajeva, uz delovanje zapadnih i istočnih carstava, je takođe velika turistička atrakcija. Sarajevo je usluživalo putnike tokom vekova, jer je predstavljalo važan tržni centar tokom Osmanskog carstva i perioda Austrougarske.

Kozja ćuprija

sarajevo izxaleti agencija

Kozja ćuprija je arhitektonski najinteresantniji most na Miljacki.Ova kamena ćuprija bila je dio trgovačkog puta koji je povezivao Carigrad sa zemljama Zapada.Nastala je u XVI veku., najvjerovatnije u periodu izgradnje puteva u doba Mehemed-paše Sokolovića. Za naziv mosta vezane su mnogobrojne priče i legende. Prema jednoj, pastiri su čuvali koze koje su otkopale ćup sa zlatom. Iz zahvalnosti, pastiri podigoše ćupriju kao zadužbinu i nazvaše je Kozja.

Šeher ćehajina ćuprija

Šeher-ćehajina ćuprija se nalazi ispred zgrade Većnice, kraj same Bendbaše. Most spaja dvije suprotne padine grada, Nadmline na desnoj i Alifakovac na levoj obali. Naziv Šeher-ćehajina ćuprija ili kraće Šeherija je jedino ime za ovaj most poznato u narodu.

Sahat kula

Zbog potrebe obavljanja pet dnevnih molitvi u Osmanskom carstvu se počinju graditi sahat – kule, na kojima se postavljaju javni satovi.

Sarajevska sahat-kula je bila jedna od najviših, ali i najlepših u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je u XVII vijeku, gorela je posle velikih požara, ali je i obnavljana. Posle austrougarske okupacije dograđene su gornje zone objekta, a sat su doneli sarajevski trgovci iz Londona.

Kuća Alije Đerzeleza

Nalazi se u Sagrdžija mahali i verovatno je najstarija kuća u Sarajevu. Predstavlja tip bogate esnafske kuće. Uz nju je vezano ime junaka narodne epike Alije Đerzeleza.Kuću okružuju dvije avlije, muška i ženska i velika bašča. Prizemne prostorije su služile za zimski boravak i nešto su zatvorenije, dok su prostorije na spratu – divanhane, kamerije, čardaci – služile za letnji boravak i one su otvorenije i imaju pogled na grad. Zidovi su od ćerpića, ojačani drvenim gredicama.