SARAJEVO

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 688,354 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celoga sveta.

Sarajevo je relativno mali grad u poređenju sa velikim, svetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, istorijski i prirodni izgled, poznatije od nekih većih svetskih gradova. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, čime je otpočeo Prvi svjetski rat.

ZNAMENITOSTI 

 

Baščaršija

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala za perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.

 

 

Miljacka

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini, reka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode – Vrelo Bosne, omiljeno izletište Sarajlija.


 

Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora, dok viši delovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih planina leže na prosečnoj nadmorskoj visini od 900 metara nad morem. Grad okružuju olimpijske planine koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

 

Verski objekti

Urbanu sliku grada krase sakralni objekti četiri najvažnije svetske konfesije. Brojne džamije, crkve, katedrala, sinagoga, kao i ostali značajni verski objekti nalaze se u samom centru grada Sarajeva, smeštene tek stotinjak metara jedne od drugih.

Sarajevo ima jaku turističku industriju i Lonli Planet je gradu dao 43. mesto na spisku najboljih gradova u svetu u 2006. godini. Sportski turizam koristi postrojenja od olimpijskih igara iz 1984, posebno skijaška sredstva na obližnim planinama Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Trebevića i Treskavice. Preko 600 godina istorije Sarajeva, uz delovanje zapadnih i istočnih carstava, je takođe velika turistička atrakcija. Sarajevo je usluživalo putnike tokom vekova, jer je predstavljalo važan tržni centar tokom Osmanskog carstva i perioda Austrougarske.

 

Kozja ćuprija

Kozja ćuprija je arhitektonski najinteresantniji most na Miljacki.Ova kamena ćuprija bila je dio trgovačkog puta koji je povezivao Carigrad sa zemljama Zapada.Nastala je u XVI veku., najvjerovatnije u periodu izgradnje puteva u doba Mehemed-paše Sokolovića. Za naziv mosta vezane su mnogobrojne priče i legende. Prema jednoj, pastiri su čuvali koze koje su otkopale ćup sa zlatom. Iz zahvalnosti, pastiri podigoše ćupriju kao zadužbinu i nazvaše je Kozja.

  

Šeher ćehajina ćuprija

Šeher-ćehajina ćuprija se nalazi ispred zgrade Većnice, kraj same Bendbaše. Most spaja dvije suprotne padine grada, Nadmline na desnoj i Alifakovac na levoj obali. Naziv Šeher-ćehajina ćuprija ili kraće Šeherija je jedino ime za ovaj most poznato u narodu.

 

Sahat kula

Zbog potrebe obavljanja pet dnevnih molitvi u Osmanskom carstvu se počinju graditi sahat – kule, na kojima se postavljaju javni satovi.

Sarajevska sahat-kula je bila jedna od najviših, ali i najlepših u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je u XVII vijeku, gorela je posle velikih požara, ali je i obnavljana. Posle austrougarske okupacije dograđene su gornje zone objekta, a sat su doneli sarajevski trgovci iz Londona.

   

Kuća Alije Đerzeleza

Nalazi se u Sagrdžija mahali i verovatno je najstarija kuća u Sarajevu. Predstavlja tip bogate esnafske kuće. Uz nju je vezano ime junaka narodne epike Alije Đerzeleza.Kuću okružuju dvije avlije, muška i ženska i velika bašča. Prizemne prostorije su služile za zimski boravak i nešto su zatvorenije, dok su prostorije na spratu – divanhane, kamerije, čardaci – služile za letnji boravak i one su otvorenije i imaju pogled na grad. Zidovi su od ćerpića, ojačani drvenim gredicama.

NAŠA PONUDA

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian