TAJLAND

TAJLAND – Zemlja bogate istorije, budizma, mističnih reka, egzotičnog voća, nepreglednih tropskih šuma, tradicionalne tajlandske kuhinje, masaže, dragog kamenja i orhideja-pre svega susretljivih ljudi širokog osmeha. Kraljevina Tajland leži u srcu jugoistočne Azije. Graniči se Mianmarom na zapadu, Laosom na severu, Kambodžom na istoku, Malezijom i Tajlandskim zalivom na jugu. Prvobitan naziv zemlje Siam 1939. godine se menja u Tajland. 

Kraljevina Tajland je pretežno budistička zemlja, i jedna od najlepših destinacija za provođenje godišnjeg odmora. Po dolasku u zemlju, putnici postaju oslobođeni užurbanog načina života. Čak i u Bangkoku, jedinstvenost hrane, arhitekture, jezika, običaja i religije unose živost i zadovoljavaju sva čula. Daleko od grada, duge peščane plaže, smaragdno more i planine na severu, umiljavaju se turistima i puštaju ih da sanjare…

Stanovništvo Tajlanda odlikuje se etničkom raznovrsnošću (Tajlanđani, Moni, Kmeri, Laotiani, Kinezi, Persijanci i Indijci). Thai kultura prisutna je po celom kraljevstvu. Budistički obredi odvijaju se u brojnim hramovima, a festivali se smenjuju tokom cele godine. 

Tajland ostavlja nezaboravno iskustvo i želju posetilaca da se ponovo vrate. Mirisi, prizori i uspomene na ovu divnu zemlju i njene ljude ostaju neizbrisivi u sećanju onih koji je posete.

BANGKOK je moderna azijska metropola sa preko 12 miliona stanovnika, u kojoj se harmonično prepliću tradicija sa modernizmom. Grad sa raskošnim, viševekovnim budističkim hramovima, palatama i svetilištima, pored kojih niču elegantni šoping centri i neboderi od čelika i stakla. Bangkokom teče reka Chao Phraya, sa brojnim ušćima, kanalima i prolazima zbog kojih je grad dobio nadimak „Venecija Istoka“.

Pataja
Grad Pataja je smešten oko 134 kilometara jugo-istočno od Bangkoka. Od 80-tih godina postaje jedno od najpoznatijih letovališta na obalama jugoistočne Azije. Zahvaljujući sveobuhvatnom programu sanacije, ozelenjene su površine, a uvođenje savremenih tehnologija doprinelo je boljem kvalitetu vode i čistoći plaža. Deo plaže kod Siama nije najpogodniji za kupanje, zbog blizine luke. Uticaj plime i oseke je veliki. Plivanje je moguće samo u periodu plime.

Pataja je poznata po svom noćnom životu. Veoma je popularna pešačka zona sa brojnim uličnim tezgama, pabovima i živopisnim predstavama, kao i velikim brojem raznovrsnih restorana.

Ostrvo Koh Samui nalazi se na sat vremena leta od Bangkoka, u sijamskom zalivu. Površina ostrva iznosi oko 280 kvadratnih kilometara. Koh Samui nudi za svačiji ukus po nešto. Ono je istovremeno opušteno i elegantno, smešteno u luksuznom okruženju. Oko ostrva vodi glavni put u obliku prstena.
Pejzažom dominiraju kokosove palme, prelepe peščane plaže, neverovatne formacije od kamena i mali, skriveni zalivi. Na kilometrima dugim plažama Chaweng i Lamai nalaze se brojni restorani, barovi i prodavnice. Povremeno se može čuti buka od aviona u severnim i srednjim delovima Chaweng plaže.

Za ovo ostrvo, najbolji period za putovanje je leto. Kratki pljuskovi se mogu pojaviti u junu i septembru. Od sredine oktobra do januara karakteristični su obilni pljuskovi. 

Puket je najpoznatije letovalište na Tajlandu. Smešten je 900 kilometara od Bangkoka i predstavlja jednu od najomijenijih destinacija za odmor u Aziji. Sa svojih 539 kvadratnih kilometara ovo je i najveće tajlandsko ostrvo. Pelepe peščane plaže u malim i velikim zalivima, bogata tropska vegetacija i pejzaži, ubrajaju se među najlepše u čitavoj Aziji. Utisak je još bolji uz azurno-plavu vodu i prelepe koralne sprudove Andamanskog mora. Moderni hoteli smešteni su u osamljenim malim zalivima Nakalay i plaži Nai Harn, kao i na lepim, dugim plažama na severu ostrva ( Nai Yang plaža, Bang Tao plaža), kao stvorenim za mir i opuštanje. Na dugačkoj Karon plaži, naročito mirnoj leti, pronaćićete više barova kao i nekoliko dobrih restorana i manjih prodavnica. Kata plaža je naročito privlačna za mlađe posetioce, sa brojnim malim restoranima, barovima i većinom ronilačkih škola na Puketu. Plaža Kata Noi pripada najlepšim mestima na ostrvu Puket. Za one koji vole živost, pravi izbor je plaža Patong, gde je uvek puno sveta. Ovde ćete pronaći veliki broj restorana, barova, prodavnica i diskoteka. Za vreme perida monsuna (od maja do oktobra), zbog vremena je zatvorena većina ronilačkih škola i centara za sportove na vodi. Najbolji period za posetu je od novembra do aprila.

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian