SEJŠELI

Sejšeli su ostrva koja razigravaju maštu, prizivaju slike tropskog raja i skrivenog piratskog blaga. Sejšele nazivaju pravim zemaljskim rajem, zbog toga što svako ostrvo , okruženo fascinantnim indijskim okeanom, krije svoju tajnu i isijava nebesku lepotu.

Iako su Sejšeli udaljeni hiljadu milja odakle god da se krene, avio saobraćaj ih je učinio pristupačnim. Ipak, mnoga pitanja su i dalje prisutna. Dali su Sejšeli dragulj zaboravljenog kontinenta koji je nekada spajao Afriku i Aziju, ili su možda rajski vrt koji su bogovi ovde namerno zaboravili.

O kakvom god odmoru da se sanja na Sejšelima, snovi postaju stvarnost. Milje i milje belih koralnih sprudova koji zavodljivo izranjaju iz prozirne, tople vode tirkiza, Indijski okean stvoren za uživanje u plivanju i ronjenju, temperatura vazduha, koja cele godine ne pada ispod 24 stepena, srebrnasto beli pesak i debeli hlad takamaka drveća krozčije krošnje namiguje sunce. Nežne, bele, plaže na Sejšelima spadaju u najlepše na svetu i svaka sledeća se čini lepšom od predhodne.

Ostrvo Mahe

Ako na Sejšele budete dolazili avionom, sletećete na največe ostvro Mahe, na kojem se nalazi 90 % stanovništva. Najbolja ponuda hotela nalazi se baš na ovom ostrvu i uglavnom je ovo početna destinacija svih turista, koji se na Maheu stacioniraju pa kasnije idu u dalje istraživanje ostrva. Glavni grad ostrva Mahe je grad Viktorija i on je prava turistička atrakcija ovog ostrva i morate ga podsetiti.

Simbol ovog minijaturnog grada je „L’horloge“ umanjena kopija Londonskog Big Bena, ujedno i sećanje na britansko kolonijalno doba. Oko njega se niže par zgrada, pošta, banke i botanička bašta. Gradom dominiraju drvene kućice koje su vrlo lepo dekorisane.

U Viktoriji živi oko 23 000 stanovnika, što čini oko trećinu ukupne populacije Sejšela.

Na području Viktorije preovladava umerena tropska klima. Zime su kišovite, a leta relativno suva. Prosečna godišnja temperatura ima veoma malu varijaciju između 25 i 29 stepeni celzijusa. 
Ako budete posećivali ovaj prelepi grad, morate da posetite sledeće turističke atrakcije:

–          State Houses

State houses su ustvari najstarije javne zgrade na Sejšelima koje su izgrađene 1910. godine.

–          Botanička bašta

Bašta se prostire na površini od 6 hektara. Poseduje veliki broj domaćih i uvezenih biljaka i drveća, uključujući i drvo slonove jabuke iz Malezije, venecuelansku ružu, i druge egzotične vrste. U ovoj botaničkoj bašti takođe možete videti i veliki broj kopnenih kornjača različitih vrsta.

–          Prirodnjački muzej

Pridrodnjački muzej sadrži primerke izumrle flore i faune Sejšela. Krokodile, džinovske rakove i druge izumrle vrste možete detaljno izučiti u muzeju.

–          Trg Slobode

Posetite i Trg Slobode, mesto na kome se nalazi najviše zgrada iz perioda kolonijalizma. Najpoznatije zdanje je „ L’Horloge“, toranj koji je podignut 1903. godine kao simbol ekonomskog napretka ostrva. Projektovan je kao Little Ben, manja verzija Big Bena u Londonu.

Ostrvo Silhouette

Ovo ostrvo nalazi se 20 kilometara severozapadno od Mahea i ovo je treće po veličini ostrvo Sejšela. Najčešće je druga destinacija posle ostrva Mahe i isto toliko je uzbudljiva. Prostire se na površini od 20 kvadratnih kilometara, a na njemu živi oko 200 stanovnika. Na njemu većinom borave radnici.

Ako budete posećivali ovo prelepo ostrvo obavezno posetite sledeće atrakcije:

–          Dauban Mauzolej

Izgrađen je na mirnom i tihom mestu i okružen je vegetacijom koja je pretežno sačinjena od kokosovog drveća. Mauzolej sačinjava skup od šest masivnih stubova koji su usklađeni na fasadi i na delu bočnih strana.  Mauzolej predstavlja istorijski podsetnik i spomenik na porodicu Dauban koja je nekada posedovala ovo ostrvo.

–          Silhouette Marine National Park

Pošto se ostrvo Silueta nalazi na visini od 740 m nadmorske visine, seča šuma na ovom području nekako je izbegnuta, pa je ovo ostrvo postalo nacionalni park 6. oktobra 1987. godine. Tu možete videti retke i zaštićene biljne i životinjske vrste.

–          Anse Lascars

Ova plaža smeštena je na istočnoj strani ostrva, a od drugih plaža izdvaja je to što je okružena koralima, pa je idealno mesto za ronjenje. Takođe, na plaži se nalazi i drevna grobnica u kojoj se nalaze grobovi 30 arapskih mornara.

Ostrvo La Digue

Ostrvo La Digue, nalazi se istočno od ostrva Praslin i zapadno od ostrva Felicite. Prostire se na površini od 10 kvadratna kilometra, a na njemu živi oko 2 000 stanovnika. La Digue je trajektom povezano sa ostrvima Praslin i Mahe. Vrlo lepo i interesatno ostrvo koje treba obići i posetiti.

Tuirstičke atrakcije na ostrvu La Digue:

–          Eustache Sarde’s House

Eustache Sarde’s House je kuća napravljena isključivo od drveta i jedan je od retkih primera ovakvog načina građenja. Kuća je izgrađena sa savršenom preciznošću i jedna je od glavnih atrakcija na ostrvu.

–          Granite Boulder

Ovo čudo prirode morate videti i slikati. Granitni kamen formiran je pre 750 miliona godina, a zbog sporog hlađenja na svojoj površini sadrži veliki broj kristala. Granitni kamen postao je i nacionalni simbol.

–          L’Union Estate

Ovo mesto vas jednostavno vraća u prošlost. Stara vodenica i stare peći za sušenje samo su neki od artifakata prošlosti koje će te ovde sresti. Stanovnici ovog mesta nisu baš mladi, a najstariji žitelji su Džinovske kornjače koje su stare i po nekoliko vekova. 

PLAN PUTOVANJA

SEJŠELI

30.03 – 07.04.2019.

26.04 – 04.05.2019.

Plan i program puta:

1. dan: Beograd

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let do Sejšela sa usputnim presedanjem

2. dan: Sejšeli

Dolazak na medjunarodni aerodrom Sejšela. Transfer do smeštaja na ostrvu Mahe. Smeštaj i odmor. Slobodno vreme za privikavanje na najveće ostrvo Sejšela, Mahe. Info – sastanak sa vodičem radi upoznavanja sa kreolskim specijalitetima, običajima i kulturom. Noćenje.

Bez obzira na krajnje odredište, čim sletite u najmanji glavni grad na svetu, Viktoriju, shvatićete da svi putevi prvo vode u Mahe, najveće i jedinstveno ostrvo u arhipelagu, sa drvenim kreolskim kućama, kolonijalnim zgradama, francuskog i britanskog duha, malim radnjama, usamljenim plažama i luksuznom vegetacijom u srcu svega toga. 

Gusta džungla ostrva Mahe izdiže se iznad nestvarnog Indijskog okeana, slikovite plaže mekog, puderastog peska pozivaju vas na apsolutnu relaksaciju, dok će izolovane uvale, čiste tirkizne vode,  koje svetlucaju u pozadini moćnih granitnih kula učiniti da se osećate kao da ste u raju. 

3. dan: Mahe

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativni izlet do najmanje prestonice na svetu šarmantne Viktorije. Krećemo na istorijsku turu po gradskom jezgru gde ćemo videti zaštitni znak Sejšela simpatičnu i umanjenu verziju Big Bena. Podignut je 1903. godine u čast Kraljici, guverner iz tog perioda na svom putovanju u London video je Big Ben i naredio da se i u Viktoriji napravi mala replika. Nastavljamo dalje ka šarenolikom Hindu hramu posvećenom Hindu Bogu sigurnosti i prosperiteta, najvećoj Katoličkoj crkvi na Sejšelima okruženoj prelepim dvorištem, nadbiskupiji Domus sagradjenoj od granita za koju može da se kaže da je najimpresivnija gradjevina na Sejšelima, Prirodnjačkom muzeju Sejšela. Muzej je domaćin izložbama koje ne samo da ilustruju floru, faunu i geološku istoriju Sejšela već podseća posetioce na velike ekološke probleme u cilju promovisanja aktivnosti čuvanja prirodnog nasledja. Pauzu za užinu pravimo na lokalnoj pijaci Selwin Clark – društveno srce Viktorije  gde ćemo zadovoljiti sva čula i imati priliku da se upoznamo sa kreolskim običajima i svakodnevnim životom. Nakon pauze odlazimo do botaničke bašte gde ćemo videti razne egzotične i endemske biljke i tropske vrtove, začine i voće koje se može videti samo u ovoj bašti. Imaćemo priliku da prvi put vidimo džinovske kornjače, poreklom iz atola Aldabra, od kojih neke imaju i preko 150 godina kao i kuću raznobojnih orhideja. Slobodno vreme za istraživanje grada. Povratak u smeštaj. Noćenje

4. dan: Mahe

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativni izlet do najvećeg Nacionalnog parka na Sejšelima Morne uz upoznavanje lokalne flore i faune sa odmaranjem na spektakularnim vidikovcima ostrva. Nacionalni park pokriva više od 20% područja ostrva. U okviru ove zelene šume leži planinski lanac Morne koji dostiže visinu od 905 metara odakle se pruža prelep pogled na Viktoriju. Prolazimo krivudavim putevima kroz planine pored plantaža čajeva, uživamo u miru i tišini okruženi tropskim palmama i egzotičnim voćem. Uz malo sreće možemo videti najmanju žabu na svetu, veliku čitav centimetar. Nakon izleta povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan: Mahe

Slobodno vreme ili odlazak do Anse Major u pratnji vodiča. Krećemo na kratak treking. Prelazimo preko stena dok iza nas ostavljamo Beau Vallon zaliv, pejzaži koji se smenjuju su veličanstveni. Gusta šuma dovodi nas do Anse Major. Anse Major je zaliv na severu ostrva sa divnom, belom koralnom plažom koje granitne stene dele na dva dela. Iza plaže nalazi se laguna. Savršeno mesto za sunčanje i snorkeling u kristalno čistoj tirkiznoj vodi. Slobodno vreme. Noćenje

6. dan: Mahe – Praslin – La Digue

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativni izlet na susedno ostrvo Praslin. Praslin je manje od ostrva Mahe koje živi od poljoprivrede i ribarstva, rustičnije je i poseduje neke od najlepših plaža na Sejšelima. Ostrvo je dom misterioznog Valle de Mai, prirodnog rezervata i prvoklasnoj botaničkoj senzaciji koji je pod zaštitom UNESCO-a. Smaragdno zeleno parče raja i jedno od retkih mesta na svetu gde ćemo videti retku Coco de mer palmu koja se može naći samo na Sejšelima i poznatog sejšelskog crnog papagaja. Provlačimo se kroz gustu vegetaciju, slušamo zvižduke retkih, endemičnih vrsta ptica i uživamo u energiji zapanjujuće prirode. Poput nekadašnjih istraživača uživamo u istim prizorima dok prilazimo bezvremenskom ostrvu La Digue, ostrvu gde je duh tradicije i dalje očuvan.  La Digue je ostrvo okruženo koralnim grebenima, sa posebnim šarmom, impresivnom prirodom i nestvarnim pejzažima. Naša prva stanica je L’Union Estate gde ćemo imati priliku da se družimo sa džinovskim kornjačama. Nakon obilaska ostatak dana provešćemo na jednoj od najpoznatijih plaža u svetu Anse Source d’Argent. Okruženi impozantnim granitnim stenama, odmaramo se na zlatnom pesku i osvežavamo kupanjem u toploj, čistoj vodi Indijskog okreana. U dogovoreno vreme povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje

7. – 8. dan: Mahe

Slobodni dani. Predlažemo vam da iznajmimo automobile i krenemo u obilazak najlepših plaža Sejšela i pronadjemo naš raj pod suncem. Sejšeli nude puderast beli pesak, kristalno čistu vodu, bogat morski svet i beskrajan plavi horizont. Odmaramo se ispod palmi, sunčamo i kupamo. Ukoliko ste za avanturu predlažemo vam trekinge Cassedent, Copolia ili Vacoa, iznajmite bicikle ili se priključite lokalcima i u ranim jutarnjim časovima krenite na pecanje.  2 noćenja.

9.dan : Mahe – Beograd

Slobodan dan za odmaranje, kupovinu suvenira, kupanje, sunčanje i individualne aktivnosti.  Lagano opraštanje od ovog rajskog ostrva. Transfer do aerodroma. Let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd na mesto polaska i sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje. Kraj programa.

SMEŠTAJ :

Mahe – Coco D Oro hotel 3* ili sl.: Nalazi na 400m (2 minuta) od plaže. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom. Svaki soba poseduje balkon, tv sa kablovskom, ormar. U okviru smeštaja postoji restoran, bazen, bar i WiFi internet.

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič)
 1449€
Za uplate avansa do 15.12. od min. 500€ cena je 1349€

 

Aranžman obuhvata:
-Avio prevoz (Beograd – Sejšeli – Beograd) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-7 noćenja na ostrvu Mahe u hotelu 3* (1/2 sobe sa kupatilom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian