Duga tradicija lečilišta

VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je grad u Raškom okrugu i najveća banja u Srbiji. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo). Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta.

Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2. do  4. veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište Aquae orcinae. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je ostavljan u lekovitom izvoru. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu.

vrnjačka banja aranzman smestaj

Najvažnije i najpopularnije atrakcije u Vrnjačkoj Banji su ustvari sami izvori. Najstariji izvor mineralne vode je Topla voda. On je, prema nekim podacima, bio poznat još u praistorijsko doba, a popularnost je imao i u rimskom periodu (od 1. do 4. veka). Za njegovo lekovito i zdravo dejstvo znali su i Turci dok su bili na ovim prostorima. Temperatura vode je 36.5 oC. Ovde je 1883. izgrađeno prvo kupatilo – Kursalon.

Vrnjačka Banja – Parkovi koji će vas oduševiti

Vrnjačka Banja je puna prelepih parkova u kojima možete uživati po celi dan, a da vam ne dosadi. Šetališta su oivičena visokim lipama. Najinteresantniji način da obiđete parkove je da se provozate nekim od turističkih fijakera.

vrnjačka banja aranzman smestaj most ljubavi

Simbol Vrnjačke Banje je tzv. “Most ljubavi”. Ljubav između Nade i Relje iz Vrnjačke Banje je bila nadaleko poznata. Srećni par je, međutim, rastavio Prvi svetski rat koji Relju šalje u Grčku, gde on upoznaje Grkinju sa kojom zauvek ostaje, dok Nadu ostavlja samu da od tuge i usamljena umre čekajući ga beznadežno. Legendarna priča o ljubavi je inspirisala mlade ljude da naprave most ljubavi. Tradicija i atrakcija je i danas da mladi parovi koji dođu u Banju svoju ljubav zaveštaju ispisivanjem imena na katance koje vezuju za most.

Kao jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji, Vrnjačka Banja ima dosta kulturnih, a posebno muzičkih manifestacija u toku godine. Ovde su nastupali srpski, ali i svetski poznati muzičari.Jul je mesec koji u Vrnjačku Banju dovodi 200.000 posetilaca. U pitanju je Vrnjački Karneval koji traje nedelju dana. U ovom periodu imate utisak da ste u minijaturnom Riu. Ulice su preplavljene igračima, manifestacijama, maskama i muzikom, hranom i pićem. Karnevalske grupe iz celog sveta dolaze u Srbiju da bi se pojavile na ovom karnevalu. Najbitniji događaj je Velika međunarodna karnevalska povorka. Ovaj Karneval je dobio “Turistički cvet” priznanje za najbolju turističku manifestaciju, koje je dodelila Turistička organizacija Srbije

Planina Goč

Idealno mesto za izlete izvan Vrnjačke Banje je planina Goč. Na samo 31 km od Kraljeva i 200 km od Beograda, Goč pruža doživljaj čiste prirode i odlično je mesto za planinske šetnje, branje šumskih plodova i lekovitog bilja. Goč ima i prelepo veštačko jezero, u kojem se ne možete kupati, ali ćete uživati ukoliko ga odaberete za izletište ili piknik.

vrnjačka banja aranzman smestaj planina goč

Domaći sir, kajmak i rakija su glavni aduti Goča koji se ne smeju propustiti. Oni su dar same prirode, ali predstavljaju i kulturu, tradiciju i kuhinju ovdašnjih ljudi.

Izleti po okolini Vrnjačke Banje mogu biti i prava kulturno-istorijska tura. U ovom kraju su tragovi i ostaci koji svedoče o prvoj srpskoj državi – Raškoj. Tu su brojni manastiri, crkve i utvrđenja. U oboj oblasti je manastir Studenica iz 1196, Žiča iz 1210. Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske iz 1272, manastir Ljubostinja iz 1405. godine, Đurđevi stupovi iz 1168, Sopoćani i još mnogo drugih manastra i poznatih crkava koji predstavljaju svetinje pravoslavlja.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE SMEŠTAJ

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.