Vazdušna banja Srbije

SOKO BANJA

Soko Banja se nalazi u istočnom delu Srbije, u južnom delu doline Sokobanja. Kroz nju protiče reka Moravica koja 2 km pred ulazak u Sokobanju pravi kanjon, blizu kojeg se nalaze ostaci prvobitno rimskog, a kasnije srpskog srednjovekovnog utvrđenja. Sokobanju okružuju lepe i zdrave planine Ozren (vazdušna banja, te se na njoj nalazi i specijalna bolnica za plućne bolesti), DevicaJaniorRtanj Bukovik. Blizu Sokobanje se nalazi jezero Bovan, koje je popularno među ribolovcima.

U Sokobanji se nalaze mnoge kulturno-istorijski bitne građevine: turska kupatila iz 14. veka i srpska zdanja iz 19. veka poput Miloševog konakaSrpske Pravoslavne crkve stare osnovne škole. Arheološki ostaci ukazuju na postojanje naselja na teritoriji Sokobanje još u neolitu. U rimsko doba, ovde su postojala popularna rimska kupališta. Kroz istoriju, Sokobanja je potpadala pod vlast različitih osvajača, Turaka i Austrijanaca. Svi su oni uviđali njena lekovita dejstva. Sokobanja je od turske vlasti definitivno oslobođena 1833.godine. U Kneževini Srbiji Sokobanja doživljava pravi procvat i obnovu.

Od početka 20. veka pa do Drugog svetskog rata Sokobanja postaje popularno turističko mesto u kojem bogataši iz drugih delova Srbije grade vile i razvijaju banjski biznis. Posebnu popularnost banja doživljava među intelektualnom elitom tog doba, velikanima književnosti i pozorišta, političarima i naučnicima. Ona je u to vreme i svojevrstan boemski centar.

Soko Banja je jedno od najposećenijih i najpoznatijih turističkih mesta u Srbiji

U Sokobanji je razvijen zdravstveni, ekološki, kongresni, manifestacioni, seoski, lovni i ribolivni turizam.

Glavna atrakcija u Sokobanji su, naravno, njeni lekoviti termalni izvori. Temperatura njihovih voda je od 28 oC do 45.5 oC. Lekovitom dejstvu doprinosi radioaktivni gas radon.

Glavna, najpopularnija i najlekovitija izvorišta su: Sonda Park, Bunar Preobraženje, Banjica Bazen I, Banjica II Pijaca.

Područje Sokobanje obiluje lekovitim biljem koje je nadaleko poznato i koje se izvozi u inostranstvo. Najpoznatija lekovita biljka specifična za ovu olast je „muški rtanjski samonikli čaj“. Pored njega, još 200 vrsta biljaka je specifično za Sokobanju.

sokobanja aranzman smestaj agencija

Sokobanja poseduje brojne lepo uređene parkove za šetnju i zabavu, koja su prošarana drvetima starim i po nekoliko stotina godina, među kojima su najzanimljiviji stari platani i mirisne lipeCentralno banjsko šetalište dugo je 600 m i pored prelepog zelenila u jednom delu sadrži i popularne kafane, butike i zanatske radnje.

Akva park namenjen za letnje uživanje

Opština Sokobanja je dobila i Akva park 2011 godine.Ovaj zabavni vodeni kompleks izgrađen je na površini od 16 000 m² i može da primi oko 2000 posetilaca.

aquapark sokobanja aranzman smestaj agencija

U centru banje se nalazi poznato kupatilo „Park“, koje je pod nadleštvom Specijalne bolnice „Sokobanja“. Ovo kupatilo su podigli Turci, a obnovio ga je knez Miloš. Drugi put je obnovljeno za vreme Drugog svetskog rata. U njmu je posebna atrakcija Miloševa kada, koju mogu koristiti samo posetioci sa privilegovanim pristupom.

Milošev konak je zgrada od posebnog istorijskog značaja.

Nedaleko od samog grada Sokobanje nalazi se puno prelepih izletišta koja pružaju kako odličan odmor i zabavu, tako i zdravu prirodu koja je deo zdravstvene ponude sokobanjske oblasti sa planinama koje je okružuju. Jedno od najpopularnijih izletišta je Lepterija. Uređeno je za šetnju, piknik, roštilj na otvorenom i razonodu za decu.

Takođe, najpoznatija atrakcija oblasti Sokobanje ja Sokograd koji se nalazi 400 m uzvodno od Lepterije. O nastanku grada se ne zna ništa pouzdano. Izvesno je da je to srednjovekovni srpski grad koji je podignut na ostacima starog grada iz 4 – 7. veka.

Jedna od glavnih destinacija izletnika je planina Ozren puna interesantne prirode, istorije i zabave. Na Ozrenu su najatraktivniji vodopad Ripaljka, pećina na Ozrenu duga 580 m i manastir Jermenčić, koji je okružen izvorima bistre vode koji se zovu Svinjci.

Prelepa planina Rtanj je, takođe, odličan izbor za izlet. Ona je specifična po mnogim stvarima među kojima su jedinstvena lepota njenih kupastih vrhova i rtanjski čaj koji je endemska vrsta i vrlo je lekovit.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE SMEŠTAJ

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.