Banja izuzetnih lekovitih sposobnosti

PROLOM BANJA

Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije, na padinama planine Radan na 550 – 668 m/nv. Ima oko 110 stanovnika. prolom Banja je najpoznatija po «Prolom vodi» izuzetnih lekovitih svojstava. Ova voda se koristi kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, bolesti organa za varenje, bolesti kože i perifernih krvnih sudova i za vanzglobni reumatizam.

Prolom Banja – Lekovita svojstva čuvene vode

Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije, na padinama planine Radan na 550 – 668 m/nv. Ima oko 110 stanovnika.

Banja je najpoznatija po «Prolom vodi» izuzetnih lekovitih svojstava. Ova voda se koristi kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, bolesti organa za varenje, bolesti kože i perifernih krvnih sudova i za vanzglobni reumatizam.

Prolom vodu karakteriše puno minerala u malim količinama, visokoalkalnost i hipotermnost. Temperatura vode je od 26 do 31.5 oC. Voda se najviše koristi za piće, ali i kupanje i inhalaciju.

prolom banja agencija smestaj

Glavna atrakcija banje su njeni lekoviti tretmani: hidroterapija, elektroterapija, lekovito blato i ručna masaža.

Postoje i uslovi za sportske aktivnosti. Tu je bazen sa termalnom vodom, teretana, sala za stoni tenis, bilijar i pikado, tereni za mali fudbal i košarku. Velika atrakcija je i šah na otvorenom.

Posetiocima je na raspolaganju hotelski restoran koji nudi vrhunske specijalitete. Postoji i Etno krčma koja se nalazi na jednoj od lepih i mirnih staza za šetnju. Ova krčma nudi prave srpske specijalitete: od odličnog pečenja, preko pita, prebranca i kupusa, do sira, kajmaka i domaćeg hleba.

Đavolja Varoš

Najpopularnije mesto u okolini Prolom Banje je Đavolja Varoš, udaljena od banje 27 km. Ovo čudesno mesto je pod zaštitom države kao Spomenik prirode. Đavolja Varoš je predstavnik Srbije u izboru za «7 svetskih čuda».

djavolja varos prolom banja agencija smestaj

Mistika Đavolje varoši je vekovima unazad pobuđivala maštu ovdašnjih stanovnika koji su ispleli moge legende.
Jedna od njih kaže da su nekada davno ovde su živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru.Đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima.

Crkva Lazarica je nadaleko poznata, jer se ovde, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara uoči Kosovske bitke. Crkva brvnara Lazarica je izgrađena 1890. godine. U porti postoji 6 stabala jedinstvenih uvijenih šljiva. Crkva se nalazi na 2.4 km od Prolom Banje.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE SMEŠTAJ

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.