Banja rimskih careva

NIŠKA BANJA

Niška Banja, tj. banja cara Konstantina i srpskih kraljeva, nalazi se na jugoistoku Srbije, u podnožju Koritnjaka, nedaleko od ušća Nišave u Južnu Moravu. Ova banja bila je poznata još u vreme starih Rimljana, a 1521. godine ovde se odmarao turski car Sulejman i njegova vojska. U vreme Turaka, u banji su postojala odvojena kupatila za muškarce i žene.

Niška Banja – Mesto savršenog odmora

Niška Banja nalazi se na nadmorskoj visini od 250 m i u njoj vlada blaga, umereno-kontinentalna klima. Ova banja opremljena je raznim terenima za mali i veliki fudbal, tenis, ima hipodrom i streljanu. A u njenoj blizini nalazi se i prelepo urađen park-šuma Koritnjak.

niška banja smestaj agencija

S obzirom na to da je Niška Banja udaljena od Niša samo 10 km, možete otići do ovog grada i obići Nišku tvrđavu, Ćele-kulu, Čegar…

Niška tvrđava izgrađena je u centru Niša, a da je stara oko 2 milenijuma, svedoče brojni arheološki nalazi. Spada u najočuvanije utvrde tog tipa koje se mogu videti u Srbiji, ali i na Balkanskom poluostrvu. Izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja, danas predstavlja kompleksni spomenik kulture, u čijoj se unutrašnjosti nalaze izložbeni punktovi, značajna graditeljska ostvarenja, kao što su spomenik knjazu Milanu Obrenoviću, spomen kosturnica, lapidarijum, hamam…

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka, koji je sagrađen od lobanja poginulih srpskih ratnika, koji su nastradali u bici na Čegru. Ovaj spomenik svrstan je u spomenike kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Danas se u kuli nalazi 58 lobanja, a jedna od njih je izdvojena na pijedastalu, kao lobanja vođe ustanka, Stevana Sinđelića.

niška banja ćele kula smestaj agencija

Čegar je brdo pored Niša, poznato po tome što se tu odigrala Bitka na Čegru. Tu se nalazi spomenik u obliku kule koji predstavlja simbol utvrđenja vojnika, a podignut je za pedesetogodišnjicu oslobođenja Niša od Turaka, 1927. godine.

U neposrednoj blizini Niške Banje nalaze se:

– Sićevačka klisura – Ova klisura udaljena je od banje 5 km, a iznad nje nad rekom nalazi se manastir Sićevo, koji datira iz 15. veka. Klisura je duga 17 km, to je prelep i atraktivan kanjon kroz koji protiče reka Nišava. U okolini kanjona nalazi se više od 30 crkava izuzetne istorijske vrednosti. Ovaj kanjon popularan je među kajakašima.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE SMEŠTAJ

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.