NIŠKA BANJA

Niška Banja, tj. banja cara Konstantina i srpskih kraljeva, nalazi se na jugoistoku Srbije, u podnožju Koritnjaka, nedaleko od ušća Nišave u Južnu Moravu.Ova banja bila je poznata još u vreme starih Rimljana, a 1521. godine ovde se odmarao turski car Sulejman i njegova vojska. U vreme Turaka, u banji su postojala odvojena kupatila za muškarce i žene.

Niška Banja nalazi se na nadmorskoj visini od 250 m i u njoj vlada blaga, umereno-kontinentalna klima. Ova banja opremljena je raznim terenima za mali i veliki fudbal, tenis, ima hipodrom i streljanu. A u njenoj blizini nalazi se i prelepo urađen park-šuma Koritnjak.

S obzirom na to da je Niška Banja udaljena od Niša samo 10 km, možete otići do ovog grada i obići Nišku tvrđavu, Ćele-kulu, Čegar…

 

Niška tvrđava izgrađena je u centru Niša, a da je stara oko 2 milenijuma, svedoče brojni arheološki nalazi. Spada u najočuvanije utvrde tog tipa koje se mogu videti u Srbiji, ali i na Balkanskom poluostrvu. Izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja, danas predstavlja kompleksni spomenik kulture, u čijoj se unutrašnjosti nalaze izložbeni punktovi, značajna graditeljska ostvarenja, kao što su spomenik knjazu Milanu Obrenoviću, spomen kosturnica, lapidarijum, hamam…

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka, koji je sagrađen od lobanja poginulih srpskih ratnika, koji su nastradali u bici na Čegru. Ovaj spomenik svrstan je u spomenike kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Danas se u kuli nalazi 58 lobanja, a jedna od njih je izdvojena na pijedastalu, kao lobanja vođe ustanka, Stevana Sinđelića.

Čegar je brdo pored Niša, poznato po tome što se tu odigrala Bitka na Čegru. Tu se nalazi spomenik u obliku kule koji predstavlja simbol utvrđenja vojnika, a podignut je za pedesetogodišnjicu oslobođenja Niša od Turaka, 1927. godine.

U neposrednoj blizini Niške Banje nalaze se:

 

– Sićevačka klisura – Ova klisura udaljena je od banje 5 km, a iznad nje nad rekom nalazi se manastir Sićevo, koji datira iz 15. veka. Klisura je duga 17 km, to je prelep i atraktivan kanjon kroz koji protiče reka Nišava. U okolini kanjona nalazi se više od 30 crkava izuzetne istorijske vrednosti. Ovaj kanjon popularan je među kajakašima.

PLAN PUTOVANJA

SerbianEnglishRussianGermanSpanishItalian