Ekološki biser Srbije

ATOMSKA BANJA

Ekološki biser Srbije, mesto netaknute prirode i predivnih pejzaža od kojih zastaje dah – sve ovo i još mnogo toga je prava preporuka da posetite Gornju Trepču, banju koja zbog posebnih balneoloških svojstava vode spada u najproučavanije termomineralne vode na teritoriji naše zemlje.

Atomska Banja- Mesto Vašeg odmora

U severnom delu čačanske kotline, smeštena u podnožju šumovitih ogranaka planina Vujan i Bukovik, na 460 mnv., u uskoj kotlini rečice Banje, Gornja Trepča je mesto specifične, umereno-kontinentalne klime koja u vrelim letnjim danima pruža utočište i beg od velikih vrućina, dok zimi temperature zbog zaklonjenosti šumom ne silaze u veliki minus.

Mineralni izvori se javljaju u dužini od 100 m i direktno su vezani za duboku rasednu liniju na desnoj obali klisuraste doline Besnog potoka. Ono što ovu banju izdvaja od ostalih jeste sastav vode njenih izvora. Naime, prve analize vršene su još 1904. godine i tada je primećena kombinacija mikro i makroelemenata, kao i radioaktivnih elemenata koji zbog specifičnog odnosa u kome se nalaze imaju lekovito dejstvo na nervna i mišićna tkiva. Upravo je prisustvo retkih i radioaktivnih elemenata doprinelo da uz ime Gornja Trepča stoji – Atomska banja.

atomska banja smestaj

Koliko daleko seže istorija banjskog lečenja u Gornjoj Trepči možemo samo da predpostavimo nakon pronalaženja rimskih termi na širem području Čačka iz perioda III veka nove ere, naročito ako nam je poznato koliko su Rimljani dobro bili upoznati sa korišćenjem lekovitih voda i izvora. Postoje i legende vezane za banju, poput one da su ranjeni vojnici nakon Kosovke bitke svoje rane vidali u Gornjoj Trepči.

Ono što je svakako istorijski podatak jeste da je krajem XIX veka Tanasije Nikitović na jednom od izvora izgradio prvi bazen 1890. godine čime zapravo i započinje razvoj banjskog lečenja. 1970. godine Gornja Trepča je i zvanično uvršćena u red prirodnih lečilišta Srbije. 

Lekovitost izvora vode Atomske banje

Zasigurno je to da se tajna ozdravljenja brojnih pacijenata krije u povoljnom odnosu elemenata u termomineralnim vodama banje. Voda sadrži veliki broj veoma retkih elemenata poput rubidijuma, stroncijuma, litijuma, titana, urana, radona, radijuma, a ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da je u vodi Gornje Trepče prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum.

Termalna voda ovog područja je juvenilna, što zapravo znači da ne postoji opasnost da će se iscrpiti. Konstantnost sastava i temperatura od 29,8˚C joj obezbeđuju trajnu lekovitost. Čak i prilikom flaširanja hemijski sastav ostaje trajan i odnosi elemenata se ne menjaju, sa izuzetkom radioaktivnih elemenata čija radioaktivnost opada. Atomaska banja veoma uspešno pomaže u lečenju različitih reumatskih i neuropsihijatrijskih bolesti, kod različitih oboljenja gastrointenstinalnog trakta, kao i kod oboljenja perifernih krvnih sudova o čemu je svakako najbolje posavetovati se sa lekarom. Gornja Trepča se preporučuje i zdravim osobamo koje žele da pronađu mir i odmor od svakodnevnih obaveza povratkom prirodi i njenim lepotama.

Brza rezervacija aranžmana i smeštaja

REZERVIŠITE SMEŠTAJ

Ukoliko imate pitanje, želite dodatne informacije o našim ponudama i aranžmanima ili želite da rezervišete svoj odmor, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme. Naš tim agenata sa iskustvom je tu da vam pruži sve potrebne informacije i pomogne vam da pronađete idealan odmor za vas i vašu porodicu.